Des de primera hora de la tarda les activitats a l'aire lliure han estat, malgrat el bon temps, menys agradables del que s'esperava. "Estant aquí prenent alguna cosa, no és una olor normal i menys en aquesta ciutat. Realment no sabem gaire què és, però és bastant incòmode." "Jo estic constipat i he notat que la gent, per passeig de Gràcia almenys, anaven amb el nas tapat. M'ha semblat una mica curiós." "Es un olor muy desagradable. Cuando tienes que pasear con una persona, o para ti mismo, ya no es agradable." La mala olor, que en alguns punts s'ha fet sentir ben bé fins a mitja tarda, ha estat la protagonista de moltes converses a peu de carrer. Els primers dubtes: de què és i d'on ve. "He pensado que había pisado algo de perro" "A lo mejor será que estan echando abono en las plantas, en el césped... solo que no veía ninguna planta." De moment, l'origen encara està pendent d'aclarir-se. Tot i que l'Ajuntament de Barcelona ho atribueix a l'adobament de camps al Parc Agrari del Baix Llobregat, des de la Conselleria d'Agricultura no ho han confirmat. Per ara, diuen que no es descarta cap hipòtesi i que només tenen constància que s'ha tirat adob a un camp, cosa que es fa habitualment. I tenint en compte això, la pregunta és per què aquesta vegada n'ha arribat l'olor a Barcelona i s'hi ha quedat estancada. MIRAM SANTAMARIA, meteoròloga de BTV "L'anticicló el que fa és fixar aquesta mala olor, que és el mateix cas que ens passa a Barcelona amb la contaminació: si hi ha les pressions molt altes el que fan és estancar-nos aquesta mala olor i evita que es dispersi i que se'n vagi. Per això l'hem tinguda tantes hores." Per la seva banda, fonts de l'Àrea Metropolitana de Barcelona confirmen que la mala olor no prové d'aigües residuals i que tampoc no es tracta d'una qüestió de residus.

Des de la conselleria han assenyalat que tècnics del departament es desplaçaran aquest dijous a la zona per comprovar-ne les causes.

Per la seva banda, fonts del Parc Agrari han indicat que aquest dimecres no s’han escampat fems als camps de l’àrea metropolitana i, des d’Unió de Pagesos, han negat que l’origen sigui algun tipus de fertilitzant. Una dada que sí que ha confirmat la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, que ha apuntat directament al Parc Agrari del Baix Llobregat, d’una extensió de prop de 3.000 hectàrees.

La meteoròloga de BTV Miriam Santamaria ha descartat causes meteorològiques i ha explicat que “en situacions d’anticicló, tant la contaminació com l’olor són difícils de dissipar”. Aquest fet, sumat a un vent molt fluix, afavoreix que les males olors s’estanquin.

Per la seva banda, fonts de l’Àrea Metropolitana de Barcelona han descartat que l’inici sigui a la capital catalana. Afirmen que les pudors no tenen l’origen en aigües residuals ni es tracta d’una qüestió de residus i apunten un possible abonament dels camps de conreu. Des del Port asseguren que l’olor no surt de cap mercaderia i l’Agència Catalana de l’Aigua descarta també que es tracti de la depuradora del Prat.

Des de la Secretaria de Medi Ambient de la Generalitat han confirmat a BTV que han rebut trucades de ciutadans i això ha fet que tornés a mesurar la qualitat de l’aire. Tot i així, indiquen que en aquesta nova mesura no s’ha detectat cap anomalia com a contaminant. “És una sensació”, han afirmat.

Queixes dels veïns de Barcelona a les xarxes

Les males olors han arribat en punts de la ciutat molt diversos i s’ha convertit en tendència a la xarxa. “Poca broma, jo ho he notat a Glòries!“, afirmava Sergio Cajal des del seu compte de Twitter. “Jo vinc de l’Eixample i aquella zona també fa pudor”, ha denunciat Ignasi Nubiola. La Carme Lligoña s’ha posat en alerta al migdia i ha explicat a BTV que ha començat a notar la mala olor les 15 h a l’encreuament entre els carrers de París i Enric Granados. També s’ha sentit a Sant Antoni, les Corts o el Poblenou.