La tardor és l’època més plujosa de l’any a Barcelona i concretament el mes de setembre acostuma a emportar-se els registres més elevats de precipitació. Si a la climatologia hi sumem la creença popular que ens diu que la Mare de Déu de la Mercè va desbancar Santa Eulàlia com a patrona de la ciutat i que això es tradueix en pluja, sembla que el paraigua serà un bon aliat per la Mercè.

L’antiga patrona de Barcelona era Santa Eulàlia, però va ser desbancada el 1868 per la Mare de Déu de la Mercè i això va provocar que Santa Eulàlia plorés durant mesos. El motiu del canvi va ser que els ciutadans de Barcelona devien la seva protecció a la Mare de Déu de la Mercè en una plaga de llagostes, al segle XVII.

La llegenda apunta que les gotes de pluja caigudes sovint a Barcelona durant aquestes festes són les  llàgrimes de Santa Eulàlia, però també existeix la creença que és una venjança de Santa Eulàlia per haver estat desposseïda del títol que ostentava des del 633. Sigui com sigui, la pluja acostuma afectar la Festa Major de la Mercè, com va passar l’any passat, quan la pluja va obligar a suspendre molts actes a l’aire lliure, entre els quals, la tradicional jornada castellera i el ball de gegants de la plaça de Sant Jaume.

Els models meteorològics per al dia de la Mercè de 2012 apunten a l’arribada d’una pertorbació que podrà deixar una jornada amb majoria de núvols i, encara que és d’hora per confirmar-ho, no es descarta la possibilitat d’algun ruixat de poca intensitat. En aquesta època de l’any, l’aigua del mar encara és força calenta, al voltant dels 23ºC, i l’entrada de qualsevol pertorbació pot desencadenar fàcilment ruixats de més o menys envergadura. En aquest sentit, les dades climàtiques de l’Observatori Fabra, de 100 anys d’antiguitat, mostren com en una quarta part de la sèrie climàtica ha plogut a la ciutat.

Dels registres de pluja de l’últim segle en destaca com un dels anys més plujosos, durant el dia de la Mercè, el 2011, en què es van enregistrar 7,8 l/m2 a l’estació meteorològica de BTV, 13 l/m2 a Sant Andreu, 9 l/m2 a la Barceloneta, 8 l/m2 a l’Eixample o 4,5 l/m2 a l’Observatori Fabra. El registre més important va ser el de 1915, amb 29,3 l/m2 a l’Observatori Fabra; seguit de 1948, amb 18.5 l/m2 i 1971, amb 13,4 l/m2.