El Sindicat de Llogateres s’ha mobilitzat aquest dijous a la tarda, a la plaça de Sant Jaume, contra l’acceptació, per part del Tribunal Constitucional (TC), d’un recurs presentat pel Partit Popular (PP), que posa en dubte la constitucionalitat de la llei catalana que regula els preus dels lloguers.
La protesta ha reunit un centenar de persones de diverses entitats socials, així com dels grups parlamentaris que van donar suport al text el setembre de l’any passat per aprovar la llei. L’aprovació va necessitar negociacions a darrera hora per, finalment, tenir el vistiplau parlamentari.
Els concentrats han compartit l’eslògan “És casa nostra: la regulació de lloguers no es toca” i han reivindicat la necessitat de “rebutjar el recurs i defensar la sobirania del Parlament“, ha dit Montse Ortiz, portaveu d’Òmnium Cultural.
Un altre dels col·lectius que hi han intervingut ha estat la PAH. Una de les portaveus, Maria Antònia Castellana, ha reiterat que “els membres del Tribunal Constitucional no són conscients, des dels seus despatxos, de com de necessària és aquesta llei”.
El portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera, ha defensat que cal “deixar un missatge molt clar al PP, al TC, però també al govern de l’Estat” perquè, ha dit, “no acceptarem que retallin allò que el poble impulsa”. En aquest sentit, Palomera ha defensat que l’acceptació del recurs “és un atac a milers de famílies a qui el lloguer absorbeix tots els ingressos”.
L’admissió del recurs en suposa la suspensió?
Ara per ara no. El fet que el TC hagi admès el recurs del PP no implica que hagi de decretar la suspensió automàtica de la norma, tot i que sí que pot acceptar l’establiment de mesures cautelars que la poden suspendre mentre no resolgui el fons de la qüestió.
La llei que regula els lloguers, però, ja va néixer amb el dubte de si xocava o no amb la Constitució. En aquest sentit, el Consell de Garanties Estatutàries ja va considerar que “una bona part de la llei” era inconstitucional, una qüestió que també va posar en dubte Foment del Treball.
Per la seva banda, el Govern espanyol va obrir una anàlisi de la llei per estudiar si hi podia haver contradiccions constitucionals.