El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha qualificat d’“èxit” la prova del sistema d’alerta que ha sonat aquest dijous als telèfons mòbils de Barcelona i l’àrea metropolitana. “El simulacre ha anat molt bé. El sistema ha funcionat”, ha explicat en la roda de premsa de balanç. Interior estima que entre un 85 % i un 90 % dels telèfons mòbils han rebut l’alerta.

Només a Barcelona han rebut el missatge un total de dos milions de dispositius mòbils. A la ciutat se n’havia fet una estimació a l’alça, més enllà del nombre de persones censades, comptant també els turistes i la mobilitat interna que hi ha a la ciutat. En conjunt, però, cinc milions de persones de l’àrea metropolitana hauran rebut l’alerta, comptant també els dispositius del Vallès Oriental, el Maresme, Sant Adrià, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i l’Hospitalet.

Baixen les trucades al telèfon d’emergències, 112

Segons Interior, una mostra de l’èxit de la prova i del grau de coneixement del nou sistema d’alarmes són les trucades al telèfon d’emergències, 112. Al migdia, quan l’alerta ja havia arribat als tres milions de persones, només n’havien rebut unes 500 (300 a Barcelona ciutat i la resta a les altres comarques on s’havia fet la prova). En canvi, a Girona, que va ser un dels primers llocs on es va fer la prova i amb molta menys població, també es van rebre 500 trucades.

El missatge desapareix en tocar “acceptar”

Una de les crítiques que ha fet la ciutadania en rebre el missatge és que quan es clica el botó d'”acceptar” el missatge desapareix i no es pot recuperar el text per tornar-lo a llegir. “La idea és que el llegeixin abans d’acceptar”, explica el conseller. Tot i això, Elena reconeix que “segur que s’han d’anar millorant molts aspectes” de les alertes, i recorda que no es tracta de donar informació de servei sinó d’enviar un missatge molt simple, com el del confinament d’Alcanar.