Llet materna donar el pit

(ANC/Redacció) Un equip del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha demostrat que la llet materna de les pacients amb càncer de mama conté ADN tumoral circulant que pot servir per detectar de forma precoç aquesta malaltia, fins i tot abans que amb altres mètodes utilitzats fins ara. És el que conclouen després de recollir i analitzar mostres de llet materna i sang de pacients amb càncer de mama diagnosticades durant l’embaràs o el postpart, i també de sanes.

Les mostres que es van analitzar van revelar que la llet materna de 13 de les 15 pacients malaltes contenia ADN circulant d’origen tumoral. Per contra, només en un cas es va poder detectar aquest material a les mostres de sang. “Hem demostrat per primera vegada que la llet materna obtinguda de pacients amb càncer de mama conté ADNct suficient per detectar-lo a través de biòpsia líquida i que aquest ADNct es pot detectar fins i tot abans que el diagnòstic de càncer de mama es pugui realitzar mitjançant una prova d’imatge convencional”, afirma Saura.

Pitjor pronòstic en les pacients detectades durant embaràs o en el postpart

Cristina Saura, cap de la Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha explicat que al llarg dels anys s’ha detectat que les pacients que es diagnostiquen durant l’embaràs o, especialment, durant el postpart, “tenen pitjor pronòstic pel seu diagnòstic en estadis més avançats de la malaltia”. Per aquest motiu, ha avisat de la importància de desenvolupar nous mètodes de detecció precoç eficaços per detectar aquests tumors.

“Els canvis fisiològics que tenen lloc a la mama durant l’embaràs i el postpart fan que els tumors siguin més difícils de detectar”, ha assegurat l’especialista, que ha dit que biològicament també són més agressius. Alhora, ha recordat que aquestes dones tenen menys de 50 anys, que és l’edat en què es comença a fer cribratge poblacional amb mamografia.

Panell genòmic

Amb l’objectiu de donar utilitat pràctica al descobriment, l’equip ha dissenyat un panell genòmic basat en les mostres de llet materna com a mètode de diagnòstic precoç d’aquest càncer. Permet detectar les mutacions més freqüents presents en dones amb càncer de mama diagnosticat abans dels 45 anys. El plafó té una sensibilitat de més del 70 %, és a dir que, de les mostres de les pacients analitzades amb aquesta eina, se n’haurien detectat set de 10 casos amb una especificitat del 100 %.

Recollir mostres de llet de 5.000 dones sanes a tot el món

Ara, el VHIO inicia un estudi per recollir mostres de llet materna de 5.000 dones sanes a tot el món que s’hagin quedat embarassades amb 40 anys o més, o de qualsevol edat que siguin portadores de mutacions que augmenten el risc de patir càncer de mama (BRCA1, BRCA2, PALB2, RAD51C/D).