Cobrar per la bossa fa molt de temps que és la pràctica habitual en grans superfícies i supermercats i cada cop més ho és també a les botigues més petites d’alimentació i els mercats municipals. La pràctica, però, no estava tan estesa a la resta d’establiments i les grans cadenes de moda. A partir d’ara, hauran de passar-se al paper o bé cobrar el plàstic. Per assegurar la difusió de la nova norma, l’Agència Catalana de Residus farà properament una campanya informativa adreçada als comerços, però també als consumidors.
Les polítiques per reduir el consum de plàstic als comerços ja es van iniciar el 2009 amb l’anomenat Pacte per la bossa. De moment, segons la Generalitat, el consum de bosses s’ha reduït un 50 % respecte al 2007. La idea, però, és que el 2020 la disminució arribi al 90 %.
La Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable (Rezero) celebra l’entrada en vigor de la mesura i espera que contribueixi a fer disminuir l’ús de bosses de plàstic. Ara bé, considera que s’hauria d’haver anat més enllà. “Nosaltres ja fa anys que proposem una taxa de 20 cèntims per a cada bossa. Pensem que seria un preu dissuasiu que realment ajudaria a reduir-ne el consum”, assegura Rosa Garcia, directora de Rezero. I agfegeix que en altres països, com Irlanda, una taxa similar ha ajudat a fer disminuir l’ús de bosses de plàstic en un 90 %.