Els mercats comencen a cobrar les bosses de plàstic amb l’objectiu de reduir-ne el consum

Els mercats de Barcelona fan un pas endavant per protegir el medi ambient i a partir d'aquest dimarts han començat a cobrar les bosses de plàstic de nanses d'un sol ús. La mesura s'ha posat en marxa en 14 dels 40 mercats municipals de la ciutat, que s'avancen tres mesos a la resta de comerços catalans.

"Les bosses de plàstic són una amenaça per als ecosistemes aquàtics del món". Ho afirma la directiva de la Unió Europea aprovada l'abril de 2015, que prohibirà la distribució gratuïta de bosses d'un sol ús a partir de 2018. A Catalunya està previst que s'apliqui el gener de 2016 però els mercats s'hi han avançat i 14 dels 40 que hi ha la ciutat han impulsat aquesta mesura pionera per fomentar el consum responsable i protegir el medi ambient. "Igual que a casa ja reciclem i separem els residus, cal que acumulem menys bosses de plàstic ja que suposa un consum de matèries primeres i CO2 que no té sentit", afirma Jordi Torrades, gerent de Mercats de Barcelona.

Ja fa temps que les bosses es paguen a supermercats i grans superfícies però ara el cobrament s'aplica a les bosses dels mercats perquè s'havia detectat que el consum era més alt que en altres establiments. L'objectiu és que els compradors hi vagin amb cistelles, carrets d'anar a plaça o bosses de roba. "Hi ha algú que es disgusta però en general hi ha acceptació" al mercat, explica la Vanessa Molina, que informa els clients. Les bosses es cobren entre dos i cinc cèntims i la iniciativa s'ha posat en marxa als mercats del Carmel, Sarrià, Santa Caterina, la Concepció, la Mercè, Vall d’Hebron, Hostafrancs, la Marina, Sants, Provençals, Sant Antoni, el Clot, Sant Martí i la Llibertat.

Globalment, les dades són positives i marquen una tendència a la baixa: el 2009 es consumien 300 bosses per persona i any, una xifra que va davallar a la meitat el 2012, fins a situar-se a 156 per persona. La fita és, ara , baixar fins a 90 bosses el 2019 i arribar a 40 el 2025.