Després de vuit anys ja està totalment implementat i convida 400.000 persones a apuntar-s’hi. El càncer afecta tant a homes com a dones, principalment entre els 50 i 69 anys

Ja fa vuit anys que va entrar en funcionament el programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte. Hi participen activament les farmàcies de la ciutat, unes 643, que faciliten el lot d’anàlisis de femta a les persones, en la seva majoria entre els 50 i els 69 anys que han rebut una carta a casa seva animant-los a fer la prova. Si es detecten restes de sang, aquestes poden estar relacionades amb la presència de pòlips adenomatosos, considerats lesions precancerígenes. Si amb una colonoscòpia es retiren a temps, el càncer es més fàcil de tractar i curar. Des de la posada en marxa d’aquest sistema les farmàcies han detectat 500 casos de càncer de còlon.

En la jornada informativa que s’ha fet al Recinte  Modernista de Sant Pau també s’ha parlat de la importància del canvi d’hàbits. Els especialistes assenyalen com a factors de risc el consum de tabac, alcohol i el sobrepès. Com a factors protectors es troben seguir una dieta rica en fruita i verdura i també en productes làctics i fer exercici. Cal recordar que el càncer de còlon és el segon de mortalitat elevada, per darrere del de pulmó, i es detecten 5.000 casos nous a Catalunya cada any.

L’ AECC insisteix en la prevenció

L’Associació Espanyola contra el Càncer ha sortit al carrer per explicar la importància de detectar a temps el càncer de còlon. Ho han detallat a través d’un personatge: una femta, que és precisament clau, a l’hora de fer les proves. Es tracta d’una malaltia que es calcula que afectarà a 1 de cada 20 homes i a 1 de cada 30 dones abans de complir els 74 anys.