destitucio carles vega educacio informe pisa

El Departament d’Educació ha destituït Carles Vega, president del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya (CSASE), arran de la interpretació que es va fer a la conselleria pels mals resultats de l’informe PISA. Aquesta és el primer acomiadament a Educació després de la polèmica que es va generar quan es van atribuir les conclusions de l’estudi a una “sobrerepresentació” d’alumnat nouvingut.

Educació ha anunciat que s’inicia la transició del CSASE cap a l’Agència d’Avaluació i Prospectiva del Sistema Educatiu. Joan Cuevas Expósito, director general d’Innovació Digitalització i Currículum, serà el president transitori fins que es constitueixi el nou organisme previst en un termini d’entre tres i cinc mesos. Els canvis s’han publicat aquest dimecres al DOGC.

La consellera va descartar dimissions en un inici

Educació ja va rectificar aquesta interpretació de l’informe PISA i va acabar admetent que la mostra era correcta. Una setmana després, la consellera d’Educació, Anna Simó, va comparèixer en roda de premsa per donar explicacions però va descartar que hi hagués dimissions per aquesta qüestió.

Simó va defensar el secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat, Ignasi Garcia Plata, que va ser un dels dos responsables del departament que fer la primera valoració dels resultats de PISA. “És part de la solució i no del problema”, va dir en aquell moment. La consellera, però, també va deixar entreveure que hi hauria “canvis de fons” al Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, justament l’organisme que presideix Carlos Vega, ara destituït.

Els sindicats havien reclamat acomiadaments

L’acomiadament arriba després que els sindicats educatius demanessin en un comunicat la destitució dels responsables d’Educació que van valorar l’informe. En el text qualificaven de “racistes” les declaracions que es van fer aquell dia. Pels sindicats, el fet que Catalunya hagi quedat classificada a la cua d’Espanya i de l’OCDE cal atribuir-lo a la manca d’inversions en Educació.