grip catalunya

(ACN/Redacció) Els casos de grip a Catalunya continuen baixant després que fa uns dies se superés el pic epidèmic i el nivell de transmissió és ara moderat. Ara bé, la incidència de la grip en els infants augmenta i Salut indica que aquesta pujada “podria indicar, igual que l’any passat, l’inici d’un segon pic de grip”.

El Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions Respiratòries (SIVIC) mostra que les infeccions respiratòries mantenen el descens en la tercera setmana de l’any. En el cas de la grip, la incidència estimada és de 284 casos per 100.000 habitants i els diagnòstics a l’atenció primària han tornat a baixar per segona setmana seguida.

Els casos han baixat en totes les franges d’edat excepte en els grups d’infants i això fa pensar en l’inici d’un segon pic, com ja va passar l’any passat. Així, en els infants de zero a quatre anys s’han diagnosticat 1.239 casos de grip (1.023 la setmana anterior) i en els de cinc a 14 anys, 1.645 (1.194).

La incidència de la covid també baixa

Pel que fa a la incidència estimada de la covid-19, es manté en descens i se situa en una taxa de 55 casos per 100.000 habitants. Hi ha 536 persones ingressades, 88 menys que la setmana anterior, i 19 a les UCI, vuit menys.

La cobertura vacunal de les persones vulnerables davant del coronavirus és del 60 % per a les majors de 80 anys i no arriba a la meitat entre les que tenen entre 70 i 79 anys, amb un 47 %. La cobertura de la vacuna de la grip és una mica superior, amb un 67 i un 55 % per a aquests grups d’edat respectivament.

Els casos del virus causant de la bronquiolitis en infants, el virus respiratori sincicial (VRS), continuen en descens i la incidència estimada és de 43 casos per 100.000 habitants. Aquesta temporada hivernal ha estat la primera en què s’han immunitzat els nadons de fins a sis mesos davant del VRS; una immunització que s’associa a una disminució de casos de bronquiolitis i, sobretot, de les hospitalitzacions.