Aquest dilluns ha entrat en vigor el relaxament d’algunes mesures sanitàries, com el confinament perimetral, que ha passat de ser municipal a comarcal. Catalunya, però, continua amb limitacions en l’entrada i la sortida del territori.

Dues úniques franges horàries en la restauració

Els bars i restaurants a partir d’ara passen a tenir una hora més per a cada franja horària en què poden obrir. La primera, de dos quarts de vuit a dos quarts d’11 del matí i la segona, de la una a dos quarts de cinc de la tarda. Els sopars, però, continuen sent només per emportar fins a les 10 de la nit i amb servei a domicili fins a les 11.

A alguns establiments, aquesta ampliació els ha beneficiat, així com a la clientela. És el cas d’Il Caffé di Francesco, al carrer de Provença, on asseguren que els clients poden esmorzar amb més calma i no estan tan pendents de l’hora.

Altres bars i restaurants, però, consideren que afegir una hora a l’esmorzar i una altra al dinar no els resulta de gran ajuda. A la Cremeria Gioelia, a l’avinguda de Gaudí, expliquen que no els serveix la nova franja horària perquè per a ells la millor hora és la tarda. En aquest establiment han passat de nou a tres treballadors per culpa de la pandèmia.

Els gimnasos tornen a l’interior, amb limitacions

Una altra novetat en aquest nou relaxament de mesures sanitàries és que els gimnasos poden reprendre l’activitat a l’interior, això sí, amb un 30 % de l’aforament. Després d’un mes amb la persiana abaixada, els centres esportius estan satisfets.

Al gimnàs Homes Place les Corts, per exemple, asseguren que malgrat les limitacions encara existents, estan molt contents d’haver pogut aixecar la persiana. “Som espais segurs i està més que demostrat, va molt bé per a la salut mental i física i som espais de recuperació per a aquells que han passat la covid”, afirma la directora del centre, Montserrat Obiols.

En el cas d’activitats esportives a l’exterior i també a les piscines es mantindrà, com fins ara, el límit del 50 % de l’aforament.

Els centres comercials segueixen tancats

Els centres comercials es mantenen tancats i les botigues no essencials han de seguir amb la persiana abaixada els caps de setmana. Entre setmana, i previsiblement fins al proper 21 de febrer, només poden obrir les botigues amb una superfície igual o inferior a 400 metres quadrats i aquelles considerades com a essencials —sigui quina sigui la seva mida— tal com decretava la norma fins ara.

Les llibreries, però, en queden exemptes, ja que passen a ser considerades establiments essencials. Es tracta d’una bona notícia per a establiments com la Casa del Llibre, que ha estat tancada un mes sencer. “Ha estat molt dur, hem estat un mes amb tot l’equip en ERTO i poder oferir el servei de nou és un alliberament per a nosaltres”, explica la directora d’aquesta llibreria, Marisa Ontiveros.

Universitaris de primer curs tornen a la presencialitat

En l’àmbit educatiu, destaca també un canvi per a les universitats. Es manté l’ensenyament virtual en les assignatures teòriques, però els alumnes de primer curs poden recuperar la presencialitat, igual que en els cicles formatius. Les activitats extraescolars es mantenen suspeses, però s’hi inclou una altra excepció: es permet l’activitat semipresencial a les escoles de música i de dansa reglades.

Pel que fa a les reunions i trobades familiars de caràcter social mantenen el límit de sis persones amb un màxim de dues bombolles de convivència.