Ja fa cinc dissabtes consecutius que els comerços considerats no essencials no poden obrir. Precisament des del 7 de gener, just l’endemà de finalitzar la campanya de Nadal i en època de rebaixes d’hivern, tenen prohibit obrir en cap de setmana. I, tot i que els comerços associats als eixos comercials acusen millor les restriccions anticovid encara vigents, segons Barcelona Comerç, un 7,5 % dels de tota la ciutat ja han hagut d’abaixar la persiana definitivament. Els carrers, però, llueixen plens els cap de setmana. Sobretot, en eixos comercials com el de Sants, on es talla l’accés al trànsit.

“Ens perjudiquen moltíssim les restriccions”

Segons l’última enquesta feta per Barcelona Comerç, la restauració, els centres d’estètica i els comerços de moda són els que més estan patint la crisi del coronavirus. Ara bé, el vicepresident de l’entitat, Pròsper Puig, assegura que “si ens enfoquem només en els socis dels nostres eixos, que són 21, no ens podem queixar”. L’enquesta constata que si hi ha gent que viu al costat dels comerços és més fàcil que sobrevisquin. Precisament, els que menys estan suportant les restriccions són els que estan ubicats al centre de la ciutat, lluny dels nuclis veïnals de barri i molt enfocats al turisme.

Cada vegada veiem més comerços tancats i ens fa molta por
Carles Labrada, veí de Sant Andreu

Els comerciants són els qui pateixen de primera mà el tancament dels comerços, però els veïns també se’n veuen ressentits. Alguns es mostren incrèduls davant les restriccions. “No trobo lògic que arribi el dissabte i els comerciants no puguin treballar, mentre que de dilluns a divendres sí que ho fan”, assegura Santi Ribes, un veí de Sant Antoni. D’altres lamenten sentir-se obligats a comprar a través d’internet. “Amb els horaris laborals que tenim, la roba i tot el que no sigui menjar només ho podem comprar el cap de setmana i, si les botigues estan tancades, ho fem a través d’internet”.

En eixos comercials com el de Sants, la iniciativa Obrim carrers, que talla l’accés al trànsit els caps de setmana, fa que més gent surti a passejar. Ara bé, els comerciants de botigues no essencials no se’n poden aprofitar perquè no poden obrir. “Hi ha molta més gent passejant pel carrer, però les restriccions ens estan afectant molt, només podem fer venda de telefonia mòbil”, explica el cap de sucursal de la botiga Miró, Rafael Alonso.