laboratori

L’Hospital Clínic investiga el primer cas sospitós de verola del mico. Fonts de l’hospital han assegurat a diversos mitjans que aquest divendres a la tarda s’estan realitzant les proves necessàries per confirmar-ho. Si és així, passaria a ser el primer cas d’aquesta malaltia a Catalunya, després que el Departament de Salut ja hagi pronosticat que aquesta situació es produirà aviat. El cas de Catalunya no és aïllat. El Ministeri de Sanitat ha confirmat set casos de verola del mico a l’estat i 23 més de “verola no humana” que s’estan acabant de seqüenciar per veure si també ho són o no.

Salut només informarà dels casos confirmats

Paral·lelament a aquestes informacions, el Departament de Salut ha emès un comunicat en què explica que, per qüestions de privacitat, només informaran sobre aquells casos que hagin estat confirmats com a verola del mico. Fins aquest divendres, 20 de maig, a les 20 h, la Generalitat de Catalunya no té constància de cap cas confirmat de verola del mico. En l’escrit, Salut ha detallat que el procés per confirmar els potencials casos sospitosos requereix estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats.

Aquest dimarts la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) va rebre una alerta des del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) referent a la notificació recent de casos de verola del mico. Seguidament, la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) va emetre una alerta als centres sanitaris del territori, per tal que notifiquin de forma prioritària possibles casos que compleixin els criteris establerts.

L’OMS diu que 11 països on la verola del mico no és habitual ja n’han confirmat casos

L’Organització Mundial de la Salut ha informat aquest divendres que ja són 11 els països on la verola del mico no és habitual, però que han notificat casos positius els darrers dies. Ja hi ha almenys 80 casos confirmats i 50 més per confirmar al Regne Unit, Portugal, el Canadà, els Estats Units, Itàlia, Suècia, Bèlgica, Alemanya i França, a més d’Espanya.

No hi ha tractaments o vacunes específiques contra la verola del mico, però es poden contenir els brots, explica l’OMS a la nota.

Una malaltia poc freqüent

La verola del mico és una malaltia molt poc freqüent provinent d’un virus endèmic de zones de l’Àfrica central i occidental. El viròleg Xavier Abad explica que és un virus molt semblant a la verola convencional i que es transmet bàsicament per contacte amb fluids corporals i pell infectada. Però en alguns casos el contagi també es pot produir en tocar superfícies contaminades. Tot i això, Abad assegura que “no és un virus que s’estengui com una flamarada ni que generi multitud de casos”.

Compra de vacunes contra la verola tradicionals

Sanitat prepara la compra de milers de vacunes contra la verola tradicional per frenar l’expansió del brot. L’alerta per la verola del mico o “monkeypox” va començar al Regne Unit, amb quatre casos confirmats, i en tres dies la Ponència d’Alertes del Consell Interterritorial de Salut va elaborar un protocol per a la detecció precoç de casos.

Comparteix a: