L’Ajuntament de Barcelona millorarà aquest any els camins que connecten la part baixa del Poble-sec amb les escoles situades a la part superior de la muntanya de Montjuïc. És una de les intervencions que es farà gràcies als pressupostos participatius i que es basa en un projecte que van presentar les AFA de les escoles Tres Pins i Bosc amb l’objectiu de millorar i fer més accessibles els camins escolars de la zona.

Camins més accessibles i millor il·luminats

Les obres se centraran en la pujada en ziga-zaga per la Satalia, en l’accés a l’Escola Tres Pins des del funicular de Montjuïc i en la millora de les zones d’estada que se situen al llarg del recorregut fins a les escoles. Fa dos anys que les associacions de famílies de les dues escoles públiques van començar a treballar en un projecte per fer els camins més dignes i accessibles, ja que actualment alguns dels accessos a peu a les escoles semblen dreceres de muntanya.

“El camí de pujada en ziga-zaga per la Satalia és de terra i amb un pendent molt pronunciat. A més, quan plou s’omple de fang i per a la gent que ha de pujar amb el cotxet és molt perillós”, explica l’Elena Ferriols de l’AFA Escola de Bosc.

El camí es torna perillós els dies de pluja per la forta pendent i l’acumulació de fang”
Elena Ferriols, AFA Escola de Bosc

A més de renovar la pavimentació del camí, el projecte preveu millorar també la il·luminació amb la idea d’afavorir la sensació de seguretat en els moments del dia en què no hi ha llum solar. I també s’actuarà en els espais situats al llarg del recorregut que s’utilitzen com a zones de descans o de lleure. És el cas dels Jardins de Joan Prats, coneguts popularment per Marcelino, on s’ampliarà l’àrea infantil. “Volem millorar els accessos a les escoles que són alhora accessos a la part alta de la muntanya. Per això, el projecte afavorirà totes les veïnes”, afirma l’Elisenda Pastó, de l’AFA Escola Tres Pins.

850.000 euros per al quart projecte més votat a Sants-Montjuïc

El projecte de millora dels camins escolars als centres educatius de la muntanya de Montjuïc va quedar en la posició número quatre dels cinc projectes que van rebre dotació econòmica al districte de Sants-Montjuïc en el marc dels pressupostos participatius municipals del 2021.

Tot i que el projecte tindrà una dotació econòmica de 850.000 euros, el que es començarà a executar a finals d’aquest any no inclourà algunes de les actuacions que van formular inicialment les AFA de les escoles perquè feien que el pressupost de l’actuació s’incrementés molt. Una de les propostes que de moment s’han guardat en un calaix era la proposta de fer totalment accessible la pujada a peu i en cadira de rodes fins als col·legis i la pacificació dels entorns de les dues escoles, ja que es preveu que aquesta darrera actuació es faci en el marc del pla municipal Protegim les escoles.