(ACN) L’antiga presó Model ha acollit més de 261.000 visitants i 2.500 activitats des que va obrir portes a la ciutadania fa cinc anys, el 2018. Durant aquest temps ha tingut diversos usos temporals i ha sigut la seu d’exposicions, xerrades, conferències, rodatges, cessions d’espais, visites i activitats relacionades amb la memòria i els drets.

Segons l’Ajuntament, les visites a la Model són una de les propostes amb més èxit, durant les que es pot veure el pati d’entrada, la paqueteria, el locutori, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu. Les visites lliures han atret 147.500 persones, mentre que les guiades –entre públic general i centres educatius- ja superen els 20.200 participants.

Entre les accions que hi ha hagut a l’edifici destaquen actes del programa de Primavera Republicana, del Festival Simfònic i de Barcelona Obertura Spring Festival, presentacions de llibres, les exposicions ‘Encara hi ha algú al bosc’ i ‘Infanteses a les guerres europees, 1914-1949’; l’obra teatral ‘Dones lliures. La Trinitat i la lluita per la democràcia els últims anys del franquisme’, i el taller ‘Nova Cançó’, entre altres. També s’hi ha fet més de 240 rodatges entre sessions fotogràfiques, treballs acadèmics, videoclips, programes de televisió, curts i curtmetratges, entre els quals destaca la gravació de la pel·lícula ‘Model 77’, basada en successos a l’antiga presó.

Usos definitius

Pel que fa als usos definitius, al setembre es va aprovar inicialment l’actualització del planejament urbanístic, que segueix els eixos que es plantejaven al pla director i al concurs, que es basen en el manteniment del patrimoni i l’essència del sistema panòptic, un nou parc urbà, uns 12.000 m² de reserva per a habitatges públics i els set equipaments públics previstos.

Els primers projectes que s’activaran seran l’institut escola, el poliesportiu, el sistema de subministrament d’energia i l’espai Memorial. Es preveu iniciar la redacció dels projectes i llançar els concursos a principis d’aquest any, amb una dotació prevista de 2 MEUR, i l’objectiu és que els projectes d’aquesta primera fase entrin en funcionament entre el 2026 i el 2027.