Amb el projecte ‘El podcast que ens uneix’, l’Escola Joan Miró ha guanyat el premi Participa a l’Escola 2021, que dona la Generalitat a centres de ciutats de més de 20.000 habitants. La iniciativa consisteix en un programa de ràdio quinzenal en el qual participa tota la comunitat educativa. Hi comparteixen experiències, informació sobre esdeveniments culturals, d’actualitat i altres propostes.

El programa va néixer com una eina per treballar les habilitats comunicatives i lingüístiques, però la pandèmia va posar en relleu el valor que té, també, per cohesionar la comunitat del centre. Per això, el cap d’estudis, Lluís Pastor, considera que és un premi a tota la comunitat educativa que s’hi va abocar.

És un premi a tota la comunitat educativa, que s’hi va abocar
Lluís Pastor, cap d’estudis de l’Escola Joan Miró

Els 5.500 euros serviran per fer un estudi de ràdio

La dotació del premi, de 5.500 euros, els permetrà crear un estudi de ràdio i professionalitzar la feina que fan. Ara graven amb tauletes i editen en un ordinador de l’escola. Amb aquests diners podran comprar micròfons i aparells més adequats per enregistrar la veu.

Ràdio Miró es pot escoltar a través del Google i n’és característica la sintonia, creada per un grup de mares i pares de l’escola que tenen la banda de rock Joan Mirock.

Gravant l’últim programa del curs

Una eina de comunicació i aprenentatge

Els alumnes de tercer i quart han fet balanç del programa en l’últim pòdcast del curs, són els encarregats de fer les notícies i les efemèrides. Els de cinquè fan recomanacions de llibres o jocs de taula i també tenen seccions com el temps i els embarbussaments.

En destaquen haver après a treballar en equip i a fer una notícia, fer recerca, però del que estan més contents és d’haver perdut la vergonya de parlar en públic, de millorar en el redactat i també en la vocalització. De fet, el que més els agrada, i en això coincideixen tots, és gravar les veus.

I d’oients no els en falten. Tenen els pares i mares, els avis, professors actuals i altres que ja han deixat l’escola i tots els alumnes del centre.

Ràdio Miró va créixer amb la pandèmia

El projecte Ràdio Miró el va inciar un grup de mestres el 2018 amb la intenció de crear una eina per treballar l’expressió oral i l’expressió escrita a partir de l’elaboració de notícies. A partir del confinament, però, es van adonar que tenien entre mans una oportunitat sonora per estar junts. Va ser aleshores que van ampliar els continguts, amb la participació dels alumnes i les famílies que, des de casa, enviaven els àudios.