Els Mossos d’Esquadra han desallotjat aquest dijous al matí el Casal Popular Lina Òdena, al carrer de Mallorca, 132, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample. L’espai tenia una ordre oberta de desallotjament des del passat 15 de novembre, que s’ha fet efectiva a les 7 h i de manera molt ràpida. Tal com es pot veure a les imatges d”El Nacional’, fins al lloc dels fets s’hi han desplegat diverses furgonetes dels Mossos, que també han tallat el trànsit al carrer.

Quan la policia hi ha arribat, no ha trobat ningú a l’interior. Tot i això, per donar-hi resposta, el col·lectiu ha convocat una manifestació de resposta. Estava prevista per aquest dijous a la tarda, però l’han posposat 24 hores per evitar fer-la coincidir amb el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La convocatòria serà aquest divendres a les 19 h davant de la seu del districte de l’Eixample, al carrer d’Aragó.

El col·lectiu denuncia “manca de voluntat política”

Els membres del col·lectiu han criticat el dispositiu, que consideren que ha estat “desmesurat” i “totalment desproporcionat”, i reclamen poder donar continuïtat el projecte en un altre espai del barri. Una de les integrants del Casal és Anna Roig, ha criticat la manca de resposta de la propietat, amb qui assegura que han intentat negociar, i també de l’Ajuntament, amb qui diu que també han estat en converses. En aquest sentit, creu que hi ha “manca de voluntat política”.

El col·lectiu té previst continuar l’activitat que es feia al casal, que consideren que “és essencial en un barri com és l’Eixample, que té una manca d’equipaments públics i d’espais públics on desenvolupar comunitat i vida de barri”. El que, de moment, no han concretat, és on ho faran: “Hi ha molts locals en desús al barri, per tant aquí també dependrà de la voluntat de la institució [l’Ajuntament]”.

Dos anys d’ocupació

El Casal Popular Lina Òdena està ocupat des del desembre del 2019 per donar resposta a la “manca de llocs de trobada i reflexió de la zona”, segons van explicar en el moment de l’ocupació. La d’aquest dijous no és la primera ordre de desallotjament a què s’enfronten, de fet, n’és el tercer intent. El primer es va ajornar durant 10 dies a començaments de juliol, mentre que el segon es va posposar quan ja s’hi havia desplegat la policia i la comitiva judicial.

Més enllà dels desnonaments per impagament, els desallotjaments d’espais ocupats a la ciutat també són habituals. A començaments de mes es va desallotjar un bloc ocupat al carrer de Llenguadoc, a Sant Andreu. En canvi, fa nou dies es va aturar el de l’hort ocupat Date una Huerta, a la Prosperitat.