Ja fa tres mesos que el Manel va perdre la dona i, derivat des del seu CAP, ara mira de refer-se’n en un taller emocional organitzat per l’Espai Cuida, al Casal de Barri la Barraca. Tallers com aquest es troben dins del programa Barcelona salut als barris que els propers anys vol arribar fins a 11 barris més de la ciutat amb l’objectiu de millorar la salut comunitària.

La importància d’obrir-se al grup

“Quan arribo a casa em cau el món a sobre. La sensació de buit… intento dissimular”. Així s’explica el Manel quan la Glòria Solsona, la terapeuta que porta el grup, li pregunta si vol compartir alguna cosa amb la resta dels assistents. Ell assegura que el fet de poder obrir-se al grup l’està ajudant a portar el dol molt millor.

La Maribel també ho enfoca de manera positiva i considera que les trobades ajuden els assistents a deixar enrere la depressió i l’aïllament que suposa no voler sortir de casa. “En comptes de tancar-te a casa, aquí pots obrir-te. Això és com una medicina que, sense prendre’n realment, te n’estàs prenent”.

Les festes més difícils

Aquests dies, amb les festes de Nadal pel mig, quan sembla que ser feliç sigui gairebé obligatori, moltes persones troben a faltar un lloc on poder explicar el dolor que senten i aquests tallers s’erigeixen com un veritable refugi per a totes elles. Solsona comenta: “Les èpoques de Nadal solen ser èpoques com emocionalment molt denses, amb trobades familiars. I, si hi ha pèrdues, aquest moviment és més intens. Una manera de solucionar-ho és deixar anar tot això a través del cos i que es pugui alliberar”.

El programa Barcelona salut als barris

El programa Barcelona salut als barris està dotat d’un pressupost de 4,5 M € i fins al 2030 vol ampliar el programa a 11 barris més de la ciutat. Aquest pressupost també inclou ampliar a 15 barris el programa ArtGran i reforçar les actuacions per millorar la salut mental i la recepta esportiva.

Gràcies a aquestes propostes de tallers els equips de la primària tenen eines per oferir alternatives a la medicalització per tractar els malestars de la vida quotidiana.