Les dones de Torre Baró o el Bon Pastor, on s’ha desplegat més intensament el Pla de barris, han millorat la seva salut mental respecte a les habitants de barris de característiques socioeconòmiques similars on no s’ha actuat. Això és el que destaca l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que ha avaluat la salut de la població en les zones amb més inversió i més projectes comunitaris del Pla de barris.

De fet, hi ha nou barris de Barcelona on s’han invertit més de 727 euros per habitant, i és aquí on s’han trobat més diferències amb els altres on encara no s’ha actuat. Les millores s’han fet sentir sobretot entre les dones. “Les dones fan més vida a l’espai públic, on s’han aplicat accions del Pla de barris i també han participat més en les intervencions, té lògica que les polítiques desplegades tinguin més impacte en elles”, conclou la gerenta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell.

Més inversió, millors dades

Si el 2016 la mala salut mental afectava més del 42 % de les dones dels barris amb més inversió del Pla de barris, el 2021 la dada ha baixat al 39 %, mentre que als barris on no s’ha intervingut ha augmentat considerablement. També han millorat l‘activitat física i la salut percebuda de les dones. L’Ajuntament ho atribueix a tots els projectes impulsats des del Pla de barris, tant de salut comunitària com de suport a la infància i fins i tot d’urbanisme.

“La millora s’ha d’atribuir al conjunt de les actuacions, a l’espai públic, a les escoles, a les associacions i programes de la gent gran“, ha apuntat el regidor del Pla de barris, Jordi Martí. En aquesta línia, la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha defensat les inversions fetes: “El Pla de barris ens permet millorar la salut sobretot de les dones, i ho podem dir amb contundència perquè hi ha un estudi rigorós que ho demostra”. A més, han recordat que les millores urbanístiques afecten el benestar de les persones, la interacció social i la mobilitat.