Només un 50% dels efectius de bombers arriben al lloc dels fets abans de 20 minuts després del primer avís. Però no només això. Si teòricament des de la primera alarma s'hi haurien de desplaçar set bombers, a la pràctica, en la majoria de casos, només ho fan cinc. Això és el que asseguren els sindicats que representen aquest cos. Denuncien que actualment el 70% dels parcs de bombers catalans estan per sota dels mínims fixats per la mateixa conselleria d'Interior. ANTONIO DEL RIO, responsable de Bombers d'UGT "Estem en col·lapse estructural. No és acceptable que la Catalunya moderna tingui aquests esfectius. Cada dia de guardia 315 bombers i que la falta d'un bomber en un parc signifiqui un desgavell." L'incendi del Vendrell de fa dues setmanes en què van perdre la vida quatre menors n'és per ells un exemple clar: 7 minuts després del primer avís només hi havien arribat cinc bombers. I també és exemple d'una nova realitat a què el cos ha de donar resposta: l'increment d'accidents i incendis derivats de la pobresa, sobretot de la pobresa energètica. Constaten de primera mà que cada vegada atenen més incendis per riscos elèctrics com a conseqüència d'instal·lacions defectuoses o obsoletes o, senzillament, per la utilització d'estufes improvisades de llenya i de gas per escalfar. El cos de bombers assegura que 7 de les 10 víctimes mortals que han atès el primer trimestre de l'any estan vinculades a la pobresa.

En el que va de 2014, s’han produït 10 morts en incendis d’edificis. Aquesta xifra és preocupant si es compara amb les dades de 2013, quan durant tot l’any se’n van produir 15, i les de 2012, amb un balanç de 14 morts. Per tant, en tres mesos ja hi ha hagut el 71,4% de les víctimes mortals de tot l’any passat.

Els bombers han observat una relació entre l’increment de la gravetat dels sinistres i la pobresa energètica. De les 10 morts que s’han produït per foc a l’habitatge enguany, sis són causa de la pobresa energètica. En són exemple l’incendi en un habitatge del Vendrell en què van morir quatre menors o el foc que es va originar diumenge en un pis del carrer de Buenaventura Muñoz.

Els principals riscos d’aquesta situació són l’ocupació d’habitatges en condicions precàries, instal·lacions elèctriques defectuoses, preses de subministraments irregulars, sobrecàrregues d’instal·lacions i electrocucions. A aquests riscos cal sumar-hi els relacionats amb la utilització d’estufes improvisades de llenya i de gas.

El cos de Bombers de la Generalitat denuncia que en aquesta situació, disposen d’efectius insuficients per donar-hi resposta. Asseguren que en cas d’incendi en habitatge, s’han d’enviar set bombers operatius en menys de 20 minuts al lloc dels fets. A la pràctica, expliquen que sovint s’incompleix aquesta dotació ja que molts parcs no disposen de més de vuit bombers. En canvi, a la ciutat de Barcelona, la dotació mínima per a aquests casos és de 17 bombers.

Per tot això, consideren que la solució és incorporar més bombers al cos. Critiquen la darrera mesura del govern per pal·liar aquesta mancança, que amplia la jornada laboral. Per mostrar-hi rebuig, aquest dijous al matí es manifestaran des de la plaça de Sant Jaume fins a les portes del Parlament.