ADA COLAU, portaveu de la PAH: "Portem mesos parlant, tenim casos històrics i no hi ha manera que s'asseguin a parlar en temes de mínims, de dacions i lloguers socials. A més aquesta entitat, que recordem que està vinculada al finançament del PP, ha estat especialment arrogant amb les persones afectades."

L’acció, una de les més multitudinàries dels darrers mesos a la ciutat, ha començat passades les nou del matí a la plaça de Catalunya. Membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de tot el territori, unes 200 persones, s’han començat a organitzar en una dotzena de grups que aquest dimecres han estrenat un nou mètode de protesta: el bloqueig d’oficines, en aquest cas del Banc Popular. A diferència de les ocupacions que havien portat a terme fins ara i que poden acabar amb desallotjaments o denúncies del banc als activistes, el bloqueig no té cap d’aquestes conseqüències. Bloquejar una entitat bancària, segons la PAH, significa que els membres de la plataforma hi entren fent-se passar per clients i demanant informació sobre els productes financers o fent peticions de fulls de reclamació. Els activistes formen una llarga cua que, en la majoria dels casos, fa pensar al banc que es tracta d’una protesta i s’acaben tancant les portes.

Amb aquesta acció la PAH ha aconseguit bloquejar 12 oficines del centre de la ciutat, en les quals s’han trobat amb diferents situacions. Al Banc Popular del carrer de Muntaner, ja s’havien tancat les portes quan els activistes havien arribat, ja que l’entitat estava informada de la posada en marxa d’accions. A l’oficina de la Rambla, en canvi, els activistes han portat a terme el bloqueig i han obligat a tancar les portes del banc, que no ha volgut oferir fulls de reclamació als membres de la PAH fins que els Mossos d’Esquadra no hi han intervingut, hores després de l’inici del bloqueig. L’acció ha estat especialment vistosa a l’oficina del xamfrà entre el carrer d’Aragó i el passeig de Gràcia, on s’ha empaperat tota la façana de l’entitat bancària amb cartells de protesta. L’acció final ha consistit a formar una llarga cua davant la seu central del Banc Popular, al número 17 del passeig de Gràcia. Una acció simbòlica perquè el banc ja havia tancat les portes i en la qual han participat més de 300 persones.

Amb aquesta acció, que ve precedida per una enganxada de cartells a tot Catalunya, la PAH denuncia que el Banc Popular no ha respectat l’acord a què van arribar de negociar els casos més urgents. Segons la plataforma, aquesta entitat bancària té pendents un centenar de casos, dels quals ha atès menys de 10. Una de les activistes de la PAH, Susana Ordóñez, ha explicat que s’han trencat ja les negociacions amb el Banc Popular per l’actitud que han mostrat fins ara. L’acció d’aquest dimecres ha fet efecte i el banc ha trucat als portaveus de la plataforma per reprendre les converses immediatament, però la PAH no està disposada a fer-ho fins que el Banc Popular no resolgui 13 casos urgents. La portaveu de la PAH, Ada Colau, també ha participat en la protesta i ha afegit que aquesta entitat bancària es nega a parlar fins i tot en casos extrems, i ha assegurat que tracta amb arrogància i poc respecte les persones afectades. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha anunciat que mantindrà les accions de denúncia contra el Banc Popular fins que considerin que la situació millora.