Tanquem els CIE va convocar una manifestació dissabte, 30 de gener, en forma de judici popular, en què demanava el tancament definitiu del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Durant l’acte, un fotoperiodista es va desmaiar per un atac epilèptic i Andrés García Berrio, amic però també advocat i membre de la plataforma, va rebre, segons diu, la primera denúncia feta a Catalunya en aplicació de la llei mordassa. García ha explicat a BTV que actuava de mediador entre la policia i l’associació. Davant la negativa d’abandonar el ferit mentre no arribava l’ambulància, agents de policia van cursar aquesta denúncia, per la qual s’enfronta ara a una multa d’entre 600 i 300.000 euros. Tanquem els CIE ja ha reaccionant interposant diversos recursos d’inconstitucionalitat, i s’ha dirigit també al Tribunal Europeu de Drets Humans.

El CIE de la Zona Franca està tancat des del 30 d’octubre de 2015 per tal de fer-hi obres de restauració i adaptació de serveis bàsics, com ara que els interns disposin de lavabos a les cel·les. Estava previst que es reobrís en el termini de tres mesos, però passat aquest temps encara no s’han acabat els treballs i García admet que no sap quan s’acabaran. També apunta que “el diàleg amb el Ministeri d’Afers Exteriors és inexistent, és més propi d’un sistema autoritari que d’una democràcia”.

García afirma que “els CIE compleixen una doble anomalia democràtica i per això s’haurien de tancar”. Es refereix al fet que “priven de llibertat persones sense papers i perquè més de dues terceres parts dels catalans ho volen”. A més, es pregunta: “És necessari un CIE si quan no hi és no es fa servir?” Aquesta pregunta se la planteja perquè “quasi no hi ha hagut trasllats en altres CIE dels immigrants internats des que es va tancar el d’aquí”.