Cada habitant de l'àrea metropolitana genera diàriament més d'un quilo de residus. Fins aquí arriben tots els mobles i trastos que es recullen a la ciutat, així com les restes de poda i les deixalles dels punts verds. En total, 50.000 tones de residus voluminosos cada any que s'aprofiten gairebé del tot. Aquí s'aconsegueix reutilitzar un 96% dels residus que hi entren. La majoria es reconverteix en compost o matèria primera que després es ven a la indústria. JOAN PUIGDOLLERS, president de TERSA i regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans ""L'objectiu final serà que tot el que tinguem com a recursos urbans tingui un destí. A lo millor arribarà un dia en què la gestió dels recursos urbans no costarà diners als ciutadans sinó que, fins i tot, en generarà." La planta funciona des de 1992, per això ara es volen fer obres per aprofitar al màxim l'espai i optimitzar la feina. On més es notarà és en el reciclatge del que llancem al contenidor groc. Si ara la tria inicial es fa així, manualment, d'aquí a uns mesos es farà de manera semiautomàtica amb un lector òptic que identificarà i separarà els residus. I, més endavant, fins i tot es podran classificar identificant-ne els components químics. Això permetrà passar de les 18.000 tones d'envasos processades cada any a les 24.000. Els treballs per modernitzar la planta costaran 8 milions d'euros. Les obres començaran aquest mes de juliol i s'allargaran previsiblement fins a finals del 2014. Quan la planta funcioni a ple rendiment, serà una de les més modernes de tot Europa.

Aquest mes de juliol s’inicien les obres de millora i adecuació del Centre de Tractament de Residus Metropolitans (CTRM) de Gavà-Viladecans. Uns treballs que permetran una automatització dels processos de tractament. Es renovarà la maquinària de manera que es guanyarà espai i es podran fer més eficients i menys contaminants les instal·lacions, inaugurades el 1992.

Aquesta és l’única planta de tota l’àrea metropolitana on, des de 2005,  es recullen residus voluminosos, com per exemple les deixalles dels punts verds o els mobles que es deixen al carrer. En total, processa cada any 50.000 tones d’aquests residus, que s’aprofiten gairebé del tot. Un 96% d’aquest matèria té una segona oportunitat. En el cas de la fusta o la matèria vegetal es trinxa i es pot aprofitar com a compost. Altres materials com la ferralla o el plàstic s’acaben venent, sobretot a la indústria.

Al CTRM de Gavà -Viladecans es processen també els envasos que es llancen al contenidor groc. Actualment, una part de la selecció inicial es fà manualment, però quan s’acabin les obres  es farà de manera semiautomatitzada amb un lector òptic que permetrà classificar els materials. I en un futur es podrien separar els materials separant-los depenent de quin material químic estiguin fets.

Un cop s’acabin els treballs i quan la planta funcioni a ple rendiment es podran proccessar 24.000 tones d’envasos l’any en lloc de les 18.000 actuals. Això serà quan s’acabin les obres d’adequaciò del recinte. Està previst que comencin aquest juliol i s’enllesteixin a finals d’any. Tindran un cost de 8 milions d’euros que finançarà l¡empresa pública TERSA, amb participació de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.