Els veïns del solar del carrer de la Nació, 86 —a l’altura de Freser— denuncien que les rates hi han fet cau i que viuen “atemorits” que no els entrin a casa. Durant el dia se’n poden veure algunes, però el problema s’agreuja als vespres i a les nits, quan surten en grup del solar a buscar menjar a les papereres i s’enfilen per les parets dels edificis propers. Fins i tot han entrat en habitatges.

Per als veïns la situació és “insostenible”

El solar està ara mateix sense ús, és propietat de la Sareb i va estar ocupat fins fa una setmana per un grup de persones que hi feien nit. Segons els veïns de la finca que hi ha a tocar, el problema s’ha multiplicat des que s’ha desallotjat el solar “perquè les rates surten ara a buscar menjar fora, quan abans el tenien a dins”, explica Àngel Pérez de la Plataforma Millorem el Camp de l’Arpa.

“N’hem matat unes quantes”

L’Ilona Schneider és una de les veïnes i assegura que veuen les rates constantment, però a les nits els problema s’agreuja. “Hem de tancar les finestres perquè les sentim i tenim por que entrin i no vull ni pensar en l’estiu”, diu Schneider. “Mai a la meva vida no he vist tantes rates i d’aquesta mida, n’hem matat unes quantes”, afegeix.

Els comerciants, “desesperats”

També els comerciants de la zona patint les conseqüències, ja que estan constantment vigilant que no els entrin als establiments. Un fruiter proper a l’espai reconeix que li van entrar a robar fa diverses nits i la principal por que tenia era que no haguessin entrat rates pel forat que havien deixat els lladres.

El districte requereix a la propietat la desratització del solar

El districte de Sant Martí explica que coneix la problemàtica i assegura que ja ha fet un requeriment a la Sareb perquè faci una desratització del solar. Fonts municipals reconeixen que són els propietaris els qui s’han de fer càrrec de les actuacions que es fan dins el solar.

Pel que fa a les actuacions al carrer, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) hi ha fet diverses actuacions, per exemple, ha instal·lat punts de control a la xarxa de clavegueram. Des d’aquesta entitat expliquen que, a partir d’ara, es faran inspeccions periòdiques per fer seguiment de la situació.

El solar del carrer de la Nació, 86, té història al barri. Fa temps que no té ús, però durant uns anys se’n cuidaven els mateixos veïns, que van aconseguir que hi creixés força vegetació. Amb el temps i la pandèmia, es va anar deixant, fins a la situació actual.