El veïnat de la Vila de Gràcia denuncia una plaga de rates al solar de l’antic mercat de l’Abaceria. Quan el sol comença a amagar-se, els animals surten dels caus i els veïns asseguren que se’n veuen desenes: “N’hi ha de grosses com conills i això t’esgarrifa”, denuncia l’Alegria Angulo, veïna del mercat. Asseguren que els rosegadors han perdut la por: surten del descampat i campen lliures pels carrers. Fins i tot hi ha veïns que alerten que els han entrat dins els habitatges i els patis: “Hi ha una plaga, m’ha entrat una rata a casa, he hagut de marxar!”, explica la Susana Prat.

Els veïns i comerciants dels voltants del solar expliquen que l’origen de la plaga és l’abandonament del solar. Asseguren que és una “vergonya” el mal estat perquè està “abandonat i ple de brutícia” i que ja han portat la denúncia a l’Ajuntament uns quants cops. Una de les veïnes explica que les rates surten habitualment d’un forat que hi ha a tocar de la font —al carrer de Puigmartí— al costat de les reixes que tanquen el solar. Dins del perímetre del terreny es poden observar els excrements dels rosegadors.

“Fins i tot m’ha entrat una rata dins de casa!”
Susana Prat, veïna

L’ASPB ha començat la desratització del solar

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) explica a betevé que ja ha posat en marxa una actuació per desratitzar el solar i la xarxa de clavegueram, en coordinació amb el districte de Gràcia. S’està actuant amb punts de control amb tractament i es faran revisions periòdiques setmanals per controlar la població de rates i ratolins.

Anys d’endarreriments i solar buit

El mercat es va començar a enderrocar el gener del 2019 on hi ha el solar i des de llavors el calendari de reconstrucció del nou edifici ha anat canviant i endarrerint-se. Segons les últimes informacions, el febrer, l’exregidor de Gràcia, Eloi Badia, va assegurar que s’incorporaria més vegetació a la plaça que resultarà del projecte de construcció del nou mercat. En aquell moment, va explicar que s’havia acordat amb els arquitectes introduir parterres amb vegetació i vuit arbres que no estaven previstos inicialment.

El projecte del nou mercat té l’aprovació definitiva amb la construcció de 43 parades interiors d’alimentació i 14 d’exteriors no alimentàries. El supermercat anirà a la planta soterrània, fet que permetrà guanyar espai públic a la superfície. S’havia previst que l’obra començaria a executar-se abans de l’estiu.