El barri de la Marina del Prat Vermell ha estrenat un pulmó verd de 21.000 m², el Parc de les Tretze Roses, i des d’aquest dimecres ja en poden fer ús veïns i visitants. Es tracta de la peça central al voltant de la qual s’està urbanitzant tot aquest barri nou del districte de Sants-Montjuïc.

El parc s’ubica entre els carrers de Pontils, Ulldecona, Cal Cisó, Ferro i Arnès, i té diversos espais diferenciats però molt connectats entre si. Hi ha un prat petit per a l’estada i el joc, amb un pendent suau que facilita que s’hi facin espectacles infantils i altres activitats, i també un segon prat més gran que queda definit per dos murs vegetals, un de verd i un de vermell, i que alhora farà de dipòsit d’infiltració de les aigües pluvials.

Les obres les ha dutes a terme l’Institut Municipal d’Urbanisme, que han tingut un cost d’uns 5,5 milions d’euros i una durada de gairebé dos anys.

El pulmó verd d’un barri en transformació

La regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, ha celebrat l’obertura que dona resposta “a la llarga demanda del veïnat i dels moviments socials i associatius dels barris de la Marina que han treballat per tenir espais verds”. Alhora, Gil remarca que “significarà un impuls important en tota transformació en marxa d’aquest barri en creixement que ha d’acollir en un futur 28.000 habitants”.

El parc té més d’un centenar d’arbres

L’espai conté 117 arbres, 83 del quals són de nova plantació. Tot l’arbrat és bàsicament mediterrani: alzina, roure, vern i freixe i també hi ha arbres de l’amor o cirerers del Japó. La vegetació la conformen l’espígol, el romaní, la margarida groga, tamarius, canyís, joncs i buguenvíl·lees com a planta enfiladissa. Les espècies s’han seleccionat prioritzant la sembra de plantes autòctones i de xerojardineria, amb baixa necessitat de reg. Tot el reg del parc es farà amb aigües freàtiques i regenerades. De moment, l’esplanada central i els parterres dels camins romandran un temps tancats i protegits per afavorir l’arrelament i el bon manteniment de tot el verd plantat.

Zona de joc infantil inclusiu i innovador

El parc té una àrea de joc singular, amb gairebé 1000 d’espai de joc. Hi ha un element únic a tota la ciutat, que consisteix en un conjunt de troncs per enfilar-se i fer equilibris a diferents altures i per a diverses capacitats, ja que incorpora una plataforma de transferència per a cadires de rodes que permet que qualsevol infant i adult pugui reptar fins a tres nivells d’altura gràcies a unes xarxes de corda que connecten els troncs.

A més d’aquest element singular, hi ha altres elements innovadors, com una passarel·la basculant per a cadira de rodes, i una taula de rodets per lliscar; elements que només hi ha a pocs altres punts de la ciutat, com a la plaça d’en Joanic o al Parc de l’Aqüeducte de Ciutat Meridiana.

Complementen l’àrea de joc uns gronxadors, una hamaca, un sorral amb taula sorral i una pissarra perquè els més menuts puguin pintar amb guixos.

“El parc de les cadires”

Els veïns de la zona, que ja havien accedit quan encara no està obert, destacaven a betevé la gran quantitat de mobiliari urbà que ha instal·lat l’Ajuntament. “N’hi ha més que a la plaça de Catalunya”, afirmaven. De fet, s’hi han instal·lat més d’un centenar de bancs i unes 50 cadires.

El nom del parc és una proposta del veïnat

El nom del nou parc es va aprovar a la darrera Ponència del Nomenclàtor a partir de la proposta sorgida de la consulta oberta al veïnat, que va decidir posar-li de nom les Tretze Roses. Per aquest motiu s’hi instal·larà un faristol explicatiu en memòria del grup de 13 noies, algunes d’elles membres de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), afusellades pel règim franquista a Madrid el 5 d’agost del 1939, poc després de la fi de la Guerra Civil Espanyola.

La Marina del Prat Vermell tindrà un CAP per donar servei als nous veïns de la zona
L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per cedir un solar del carrer de Cobalt perquè la Generalitat hi aixequi el nou ambulatori