Ni la pluja no ha estat un fre. La plaça de Sant Jaume s'ha quedat petita per a tots els qui avui tenien molt clara la demanda... Una llarga senyera ha servit per enllaçar els milers de concentrats que reclamen que la decisió d'ahir no suposi un punt final al procés engegat. ELISABET JORDANA "Vull votar i hem de seguir endavant fins que votem. La resolució del TC és injusta. És un TC polític i estem al costat del president Artur Mas." El cant d''Els segadors' ha estat banda sonora permanent com també... "Independència, independència." MARIA LLUÏSA CARRILLO "Tenim un parlament que té una majoria independentista. No hem de votar, hem de declarar la independència perquè estem perdent el temps. Hem de posar-hi les banyes perquè si no ho traurem endavant." Aquest ha estat un acte que ha trascendit la protesta. L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural l'han aprofitat per engegar la campanya unitària a favor del "sí". Una campanya que havia de començar dissabte però que s'ha avançat. També,l'enganxada de cartells, aquests segurament menys resistents de l'habitual pels efectes de la pluja. Uns ruixats que han acompanyat de principi a fi l'acte, però que també han servit per fer metàfores...

Tot i la pluja, la plaça s’ha omplert de manifestants des de les 18 h, una hora abans de la que fixava la convocatòria. La manifestació de la plaça de Sant Jaume ha estat el centre de les concentracions convocades en diversos punts del país en contra de la suspensió de la llei de consultes i el decret del 9-N que va fer aquest dilluns el Tribunal Constitucional. A Barcelona també hi ha hagut concentracions a la plaça de la Vila de Gràcia, a la plaça del Consell de la Vila de Sarrià i a la plaça Orfila, a Sant Andreu.

Arreu del país s’han manifestat persones a Tarragona, Lleida, Girona i altres ciutats com Vic, l’Hospitalet de Llobregat, Mollet, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca, Esplugues, Olot o Molins de Rei. La protesta ha donat també el tret d’inici de la campanya “Ara és l’hora“, organitzada per Òmnium Cultural i l’ANC per demanar el “sí” a la consulta del 9-N.

“President, ni un pas enrere”

L’acte ha començat amb la lectura del manifest unitari en suport del 9-N que ha llegit l’actriu Sílvia Bel. El text recorda que “una majoria del parlament de Catalunya reclama votar” i critica la decisió del Tribunal Constitucional, que considera totalment “dependent del poder executiu”.

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, ha afirmat que “res no ens aturarà, ni la pluja, ni la neu, ni cap Tribunal Constitucional, el 9 de novembre votarem i guanyarem”. Forcadell ha dit que, des d’aquest dimarts, es comprometen a “fer la campanya massiva més important del país” i ha demanat compromís als ciutadans amb “el procés i amb Catalunya per ser un estat lliure i sobirà”.

Carme Forcadell ha demanat unitat als partits polítics, una crida que ha estat resposta pels manifestants amb el lema de “President, ni un pas enrere”, que reclama a Artur Mas que no desfaci els plans per al 9-N després de la suspensió del TC. Forcadell ha afegit que “ens hem de mantenir ferms i no renunciar a aquest somni” perquè “som hereus de moltes generacions de catalans” i tenim “l’obligació moral de tenir un país millor” per a les generacions futures.

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha afirmat que la decisió del Tribunal Constitucional deixa clar que a sobre de la taula no hi ha un problema jurídic sinó “un conflicte polític”, i ha recordat que “el nostre govern té un mandat molt clar i el compliran” perquè “votar és democràcia”.

En referència a la Gigaenquesta, que forma part de la campanya pel “sí”, Forcadell ha demanat als manifestants que s’hi apuntin com a voluntaris: “Avui us heu mullat per la consulta, ara us heu de mullar per la independència”, ha dit. L’acte, que ha comptat amb la participació de polítics de la CUP, ICV-EUiA, ERC i CDC, ha acabat amb el cant d”Els segadors’, l’himne nacional de Catalunya. Aquest dimecres els presidents de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) valoraran els 889 plenaris que han aprovat mocions de suport a la consulta del 9-N.