Prop d’un 3 % dels joves barcelonins tenen dependència del telèfon mòbil i les noves tecnologies. Des d’ara, aquesta addicció es podrà tractar al Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) d’Horta Guinardó, que s’ha especialitzat en aquests tractaments. A banda, el pla continuarà treballant amb les drogues habituals, com la cocaïna, l’heroïna i l’alcohol. Precisament és aquesta darrera substància la que més preocupa. Durant el 2016, dels més de 4.000 inicis de tractament per trastorn per ús de substàncies, més de la meitat estaven relacionats amb l’alcohol.
Durant els propers tres anys es posarà especial èmfasi en l’estigma social que pateixen les persones drogodependents. Una altra de les novetats és l’abordatge de les prescripcions mèdiques de psicofàrmacs, que afecta principalment les dones. També es destinaran recursos al consum de drogues relacionades amb les pràctiques sexuals, així com l’atenció de dones que prenen drogues i que tenen risc de patir violència i abusos.
Centres d’atenció i seguiment (CAS)
A Barcelona hi ha 15 centres d’atenció i seguiment en drogues. D’aquests, set són gestionats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Als CAS s’avaluen els pacients, se’ls diagnostica i es fan els tractaments pertinents o bé les derivacions que calguin.