Les primeres pluges de la temporada han despertat l’instint dels més boletaires. L’estiu, però, enguany ha deixat poca aigua en el conjunt del territori i la calor ha estat intensa. Per saber com s’entreveu la temporada de bolets  hem conversat amb en Marc Casabosch, expert en boscos i bolets i autor de diversos llibres divulgatius -èxits de vendes- com ‘El gran llibre dels bolets’, ‘Atles del boletaire’, ‘El secret més ben guardat’ o ‘Les millors rutes per trobar bolets’, entre molts d’altres.

L’especialista ha explicat, pel que fa a la present temporada de bolets, que es preveu una mica “com totes”. Ens ha recordat que l’any passat per aquestes dates tampoc no hi havia  bolets gairebé enlloc.

Ha destacat, en aquest sentit, que tenim “poca memòria” boletaire i que Catalunya és un país amb gran variabilitat pluviomètrica i, per tant, disposa de condicions ambiental molt diverses.

Enguany, a les comarques típicament productives i més freqüentades pels boletaires com són el  Ripollès, el Berguedà o a l’Alta Garrotxa,  hi ha plogut molt poc i, per tant, de moment no en surten gaires, a diferència del que passa en altres zones com l’entorn de la Vall d’Aran o sectors del Pirineu Occidental, on ja se’n cullen.

Quines són les condicions òptimes per tal que surtin bolets?

Per tal que surtin bolets, Casabosch ha explicat que, a banda de la pluja més o menys freqüent, convé que les temperatures es moguin entre els cinc i els 25 graus -que no glaci-, que no faci vent  i, sobretot, que la humitat es mantingui elevada i que sovintegin les rosades. Les ventades són especialment perjudicials.

Quan s’inicia la temporada de bolets a Collserola?

Casabosch ha explicat que antigament la temporada boletaire començava aproximadament pels volts de la Mercè. Actualment la temporada sembla que tendeix a endarrerir-se al litoral. Normalment, si les condicions són les adequades, s’inicia entre mitjans i finals d’octubre i s’allarga ben bé fins pels volts de Nadal.

La diversitat de sòls i de vegetació de Collserola afavoreix que hi hagi un gran ventall d’espècies diferents, des de rovellons vinaders a  rossinyols i fins i tot surenys (ceps).

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada a Marc Casabosch a ‘El matí de Barcelona’