Una infraestructura oberta, àmplia, lluminosa, amb façanes transparents i eficient energèticament. Així serà la futura estació de Sants quan es completi el projecte d’ampliació, que també inclou la remodelació de la plaça dels Països Catalans. Adif n’ha presentat l’avantprojecte, que preveu una transformació en sis anys que es completarà el 2030. L’objectiu és que l’estació de Sants es transformi en un edifici integrat en l’entorn i de fàcil accés per als passatgers. Per això, s’hi podrà accedir pels quatre costats per prioritzar l’entrada als vianants.
Una transformació integral
El vestíbul estarà inundat de llum natural que es filtrarà a través de la coberta i també de les façanes, que seran obertes i transparents. La transformació també inclou la coberta, on s’ubicaran oficines, establiments de restauració i botigues. A banda es reservaran 14.000 m2 a la instal·lació de plaques fotovoltaiques.
Però els canvis no es limiten a l’estructura, sinó que se’n renovarà també l’interior. El metro tindrà un accés nou i també hi haurà quatre sales per als viatgers, dues per a l’alta velocitat i dues per a Rodalies.
També hi haurà novetats pel que fa als serveis. L’estació tindrà una ludoteca pública i un espai per a actes culturals.
El verd, protagonista a la plaça dels Països Catalans
El canvi radical traspassarà les parets de l’estació i arribarà fins a la plaça dels Països Catalans, que deixarà de ser un espai amb domini de l’asfalt per cedir el protagonisme al verd. També tindrà al costat el Bosc Viriat, una zona d’arbres al carrer amb el mateix nom. L’objectiu és transforma-la en un espai d’estada agradable amb una zona de jocs infantils.
A banda, la plaça mantindrà l’espai dedicat als patinadors i recuperarà part dels elements originals, que van fer que guanyés un Premi FAD d’Arquitectura l’any 1983, com les fonts d’aigua.