El tancament del sector de l’oci nocturn, durant bona part de la pandèmia, ha provocat l’increment de les botellades a places i carrers de la ciutat. Aquesta pràctica ha provocat fortes molèsties a veïns i certa sensació també d’inseguretat a Barcelona. Un estudi ha revelat que la majoria dels participants dels botellats són nois, 6 de cada 10. La mostra indica també que gairebé la meitat dels participants tenen entre 18 i 25 anys, i que el 38 % són menors d’edat.
Aquestes dades s’han donat a conèixer en el marc de la segona sessió de la Taula Ciutadana impulsada pel consistori i té com objectiu aconseguir una nit cívica i segura. Precisament aquesta setmana, el síndic de Barcelona, David Bondia, ha proposat a l’Ajuntament habilitar espais per fer-hi botellades a la ciutat. Una idea que ha rebut les crítiques de la FECALON, que ho considera crear “oci de baix cost de mala qualitat”, i dels empresaris de l’oci nocturn. Una proposta que tampoc no ha rebut el vistiplau del consistori, que considera que la solució seria “apagar el foc amb benzina”, ha declarat el primer tinent d’alcalde Jaume Collboni.
573.500 desallotjats i 26.000 denúncies per consum d’alcohol a l’espai públic, l’any 2021
Amb la reobertura de les discoteques els botellots s’han reduït. Tot i això, durant els primers dos mesos de l’any, la Guàrdia Urbana ha desallotjat dels carrers de Barcelona 21.200 persones que estaven bevent alcohol. D’aquestes, n’ha denunciat 2.200 per consum alcohol a l’espai públic. Durant el 2021, els agents van desallotjar 573.500 persones i va posar 26.000 denúncies per consum d’alcohol a l’espai públic.