Els fets van passar dilluns, 10 d’octubre, segons ha explicat al programa ‘Bàsics BTV’ Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori contra l’Homofòbia i portaveu del Front d’Alliberament Gai de Catalunya. “Les dues noies es van fer un petó metre eren en un bar”, ha relatat, “un noi les va insultar i un altre, amic seu, els va ensenyar els genitals i les va arribar a agredir físicament“. Segons Rodríguez, “la policia va intervenir i va poder detenir un dels agressors” per identificar-lo.

Agressions com aquesta “passen més sovint del que som conscients“. Per Eugeni Rodríguez “les persones LGTBI moltes vegades assumim que ens puguin insultar o donar un cop i que no passa res, però aquestes noies van decidir que no tenien per què aguantar-ho”. Segons dades de l’Observatori contra l’Homofòbia, de les 184 denúncies que s’han presentat des que el Parlament va aprovar la Llei contra l’homofòbia ara fa dos anys, només en un cas s’ha arribat a imposar una multa. “El sistema no està funcionant bé per falta de recursos”, ha assegurat Rodríguez, que ho ha qualificat de “lamentable perquè aquest era un dels objectius que perseguíem amb aquesta llei: posar fi a la impunitat“. En aquest sentit, ha avançat que “hem demanat al Parlament que elabori un reglament per poder sancionar de manera més àgil i, si al gener o febrer veiem que no s’ha fet res, ens plantejarem mobilitzacions“.

Fets al carrer com el que els va passar a aquestes dues noies continuen sent la majoria de les denúncies que reben a l’Observatori, “però les agressions a les xarxes socials han augmentat moltíssim i estan en segona posició“. Segons Eugeni Rodríguez, “hi ha una impunitat molt bèstia i tenim un problema molt gran amb les xarxes socials perquè els servidors sovint estan allotjats als Estats Units i cal demanar molts permisos…”. Per posar-hi remei, “proposem que hi hagi una normativa europea i un codi de bones pràctiques perquè empreses com Facebook o Twitter siguin més ràpides a l’hora de bloquejar els perfils dels agressors“.

Finalment, també ha explicat que “hem demanat a la conselleria d’Ensenyament un mecanisme més ràpid” per denunciar els casos d’agressions que es produeixen a l’escola. Segons Rodríguez, “hi ha escoles que no avisen al departament i això és una omissió molt greu” perquè “es produeix una situació de desemparament molt gran”.