Els robatoris en els domicilis han disminuït un 18 per cent aquest any. El mètode més habitual continua sent el dels marcadors. Els lladres, per saber si un pis està ocupat o no, col·loquen aquests plàstics al marc de la porta i si al cap d'uns dies veuen que han caigut és senyal que hi ha gent a dins. En molts casos, però, els mossos aturen l'intent a temps. Del total de detinguts, un 61 % els han enxampat in fraganti gràcies, en bona part, a la col·laboració ciutadana. LLUÍS ESTAPÉ coordinador regional de Seguretat Ciutadana de Barcelona "Les prevencions o el posicionament que fem dels nostres serveis és en llocs on es produeixen aquests fets i, per tant, els trobem en el moment que es produeix. La problemàtica que té això és que quan fem la detenció potser és en temptativa. Potser no han acabat d'entrar o han entrat però no han acabat d'entrar al domicili. Per exemple que estan posant marcadors." Segons els Mossos d'Esquadra, els lladres d'aquests delictes són gent jove d'entre 20 i 35 anys que actuen en grups de com a màxim quatre persones, entre les quals sempre hi ha una dona. Estan considerats grups organitzats petits amb molta mobilitat. Per això sovint és difícil desarticular-los. LLUÍS ESTAPÉ coordinador regional de Seguretat Ciutadana de Barcelona "De cop i volta ens trobem que els que teníem controlats han desaparegut i llavors n'apareixen de nous i hem de tornar a començar. Això és bàsicament per no caure en la possibilitat que nosaltres tindríem de poder demostrar que és un grup organitzat." A més d'investigar els fets, però, els Mossos d'Esquadra també fan tasques de prevenció. Sobretot entre la gent gran. Ells són els pateixen majoritàriament estafes com la dels falsos revisors de gas.

Segons el coordinador regional de Seguretat Ciutadana de Barcelona, Lluís Estapé, l’any 2015 “van augmentar molt els robatoris en domicilis, sobretot a l’estiu”. Per això, aquest 2016 s’ha posat en marxa una cèl·lula d’avaluació, formada per agents de seguretat ciutadana, especialistes en grups organitzats, de delinqüència urbana i també per membres de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat, per investigar aquests delictes i prevenir-los.

Estapé fa un bon balanç del servei, ja que han aconseguit reduir un 18 % els robatoris en domicilis de Barcelona i han fet un 23 % més de detencions. L’intendent remarca, a més, que en el 61 % de les detencions han enxampat els lladres “in fraganti”. És a dir, “que potser no han acabat d’entrar o han entrat però no han acabat d’entrar al domicili”, assegura Estapé.

Lladres amb molta mobilitat

El mètode més utilitzat entre lladres de domicilis són els marcadors, uns plàstics que posen al marc de la porta per comprovar si el pis està ocupat o no. Segons els Mossos d’Esquadra, són gent jove d’entre 20 i 35 anys que actuen en grups de com a màxim quatre persones, entre les quals sempre hi ha una dona. Estan considerats grups organitzats petits amb molta mobilitat, ja que com explica l’intendent Estapé, “de cop i volta ens trobem que els que teníem controlats han desaparegut i llavors n’apareixen de nous i hem de tornar a començar. Això és bàsicament per no caure en la possibilitat que nosaltres tindríem de poder demostrar que és un grup organitzat. Malgrat la dificultat, l’objectiu, segons Lluís Estapé, és aconseguir “les màximes proves possibles per poder fer que els lladres vagin a la presó”.

Xerrades a la gent gran, el grup de més risc

A banda de la investigació de casos, els Mossos d’Esquadra també duen a terme accions per prevenir aquests delictes. Patrullen a zones que creuen que són susceptibles de robatoris i fan xerrades a comunitat de propietaris, comerciants i també a la gent gran, ja que són el grup més vulnerable. Enguany, n’han fet més de 300. Els donen consells per evitar robatoris i estafes com ara no obrir la porta a persones desconegudes, donar dues voltes al pany, controlar qui es mou dins la comunitat de propietaris, instal·lar algun temporitzador lumínic que faci llum per mostrar que hi ha algú a dins, sol·licitar sempre la identificació al personal de les companyies telefòniques, de l’aigua, la llum, el gas, entre d’altres.