La Fedaia ha celebrat aquest dijous el seu 20è aniversari i ha fet balanç dels seus anys d’activitat. El vicepresident de l’entitat, Jaume Clupés, ha denunciat que “la infància segueix sent invisible”. Tot i reconèixer que “en aquest temps hem passat d’un model basat en la beneficència a un d’individualitzat i amb més recursos públics”, alerta de “la vulnerabilitat” del col·lectiu que tracten. Ho ha dit en una festa d’aniversari al Poble Espanyol en què han participat alguns dels menors amb qui la federació ha treballat aquests anys.

El 25 de novembre de 1996 va néixer oficialment la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Fedaia), amb la missió d’atendre infants en risc d’exclusió social o desemparament. Una feina que, amb tot, ja havia començat els anys 80. Passat aquest temps, el vicepresident de l’entitat, Jaume Clupés, ha reconegut a BTV que “tot i que la consciència social, tant al carrer com a l’Administració, ha crescut, hi ha aspectes que no han canviat”. Lamenta que “la Llei de protecció a la infància, aprovada pel Parlament el 2010, no està desenvolupada“, i afegeix que “d’aquesta manera, es perden oportunitats de creixement personal per als infants, cosa que genera un augment de l’abandonament escolar”. La crisi econòmica, que va esclatar el 2008, ha empitjorat la situació. Clupés explica que amb aquest context econòmic “ens podem trobar en un futur amb persones dependents de les polítiques socials” de manera estructural. Per evitar-ho, l’entitat ha anat proposant diverses mesures. La més destacada va ser l’any passat: crear una prestació econòmica per a cada fill.

Tot plegat, ho ha explicat en el marc del 20è aniversari de l’entitat, que s’ha dut a terme aquest dijous al Poble Espanyol, amb una festa en què hi han intervingut autoritats municipals, de la Diputació de Barcelona i la Generalitat. Alguns dels menors atesos per la Fedaia avui, o en un passat, s’han encarregat dels espectacles que han omplert la sala d’actes del recinte.