Fonts d’Endesa han explicat que el “cas de Vilagrassa és un problema d’habitatge” perquè es tracta d’una família que “viu en una casa ocupada” i, segons la companyia, “no es pot situar un comptador definitiu” en un habitatge sense l’alta i l’autorització d’ús del propietari de l’immoble. Les mateixes fonts afirmen que abans de Nadal i de forma excepcional es va instal·lar un comptador provisional, que venç aquest dimecres 22 de febrer, perquè la família disposés de temps suficient per trobar una solució residencial com, per exemple, un habitatge social al mateix poble.

L’ajuntament de Vilagrassa està al cas de la situació de la família. El secretari del consistori lleidatà, Jordi Martí, ha explicat a betevé que ja se’ls han ofert fins a tres habitatges de lloguer social i que la família els ha rebutjat. “En aquests habitatges tindrien contracte i subministraments i llavors si no paguessin estarien coberts per la llei de pobresa energètica, però no han volgut anar-hi i on són tenen els subministraments punxats”, assegura Martí. La Sareb va denunciar l’ocupació i ara mateix el cas es troba als jutjats.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica expliquen que la família, amb tres fills i en situació vulnerable, paga les factures regularment i demanen a la companyia que els ampliï el contracte mentre no trobin una solució definitiva. Alerten, a més, que un membre de la família necessita una màquina d’oxigen per respirar durant la nit per a la qual és imprescindible disposar de subministrament elèctric. És la segona vegada que l’Aliança contra la Pobresa Energètica ocupa la seu de la companyia per donar suport a la família.

Desallotjament després de 14 hores

La protesta va finalitzar cap a les 00.30 h de la mitjanit, quan els Mossos d’Esquadra han desallotjat la vintena de persones que encara estaven a les instal·lacions d’Endesa. Ha estat una evacuació ràpida de menys de mitja hora, en què els agents han identificat els desallotjats.