El representant sindical ha acusat el Departament de Justícia de computar dins les places penitenciàries  “departaments on no es pot reubicar un intern com, per exemple, infermeria o règim tancat”. Per això, afirma que tancar la Model sense haver construït un altre centre significarà que les presons es tornaran a massificar i “s’hi incrementarà la inseguretat”. Ha afegit que no serà possible arribar a un acord per al trasllat dels treballadors  abans del 14 de març, com vol Justícia, i ha dit que volen que cada treballador que hagi de marxar de la Model “pugui escollir en quin centre vol treballar, quin lloc de feina vol ocupar i fins i tot l’horari en què vol desenvolupar la seva feina”. Martínez ha anunciat una manifestació per dijous vinent.

Per la seva banda, el conseller ha negat rotundament “que en els comptes que fem s’incloguin places que no són penitenciàries”. “Seria absurd prendre una decisió com la de tancar la Model amb dades que no són reals” ha afegit. Mundó ha insistit que el sistema penitenciari català funciona per sota de la seva capacitat i que, amb el tancament de la Model, l’ocupació dels equipaments se situarà al 72,9 %, un 5,5 % per sobre de l’actual. Quedaran, ha dit, 2.656 places lliures.

Despreniment en una cornisa de la Model

El conseller ha dit també que si no es tanqués la Model s’haurien d’invertir 25 milions d’euros a reformar-la perquè ara no reuneix les condicions de seguretat necessàries. Ha posat d’exemple que “la setmana passada va caure un tros de cornisa d’un dels patis que, sortosament, no va generar cap ferit”. “Creiem que si hem de dedicar 25 milions a reformar una presó, té més sentit que els posem al servei dels dos equipaments penitenciaris que farem a la Zona Franca” ha afegit.