La Irene i els seus tres fills menors, de sis, 11 i 12 anys, van ser desnonats l’any 2009 del seu pis a la Zona Franca. Després es van traslladar a casa de la mare de la Irene, d’on, aquest matí, han tornat a ser desnonats, víctimes d’una estafa. Abans ja havien rebut quatre intents de desnonament, l’últim a principis de mes, que s’havia aconseguit aturar gràcies a l’acció de la PAH.

Fonts del consistori han explicat que des que es va tenir coneixement del cas, els Serveis Socials i l’Oficina d’Habitatge del districte han fet gestions per atendre la família, que ha tingut garantit l’allotjament en tot moment. A més, des de l’Ajuntament es va parlar amb els jutjats per tal que s’ajornés el desnonament, tenint en compte que afectava tres menors i era fruit d’una estafa. El consistori ha ofert un pis a la família al Centre d’Allotjament Temporal de Navas, on es poden estar entre tres i sis mesos. Després, està previst que es puguin traslladar a un habitatge de Torre Baró, un pis per a persones econòmicament vulnerables que s’atorga a través d’un lloguer social que no supera el 30% del salari. L’adjudicació del pis està pendent que la família acrediti la situació laboral de la dona; després es signarà el contracte i es podrà donar d’alta els subministraments.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha criticat la solució del consistori i, per aquesta raó, ha ocupat aquest matí la seu del districte de Sants-Montjuïc. Els ocupants demanen una reunió amb el regidor del districte, Jordi Martí, perquè ofereixi a la família una solució estable que no suposi un trasllat a un altre barri i un canvi d’escola per als menors.

[Foto: @PAH_BCN]

Segons explica Carlos Macías, la Irene tenia una hipoteca amb la seva parella a la Zona Franca, va fer una hipoteca pont per canviar d’habitatge i va comprar un pis fora de Barcelona. No obstant això, la nova casa adquirida estava situada en zona verda i es va haver d’enderrocar, un fet pel qual la família va haver de tornar a la Zona Franca amb un deute nombrós. Per poder-lo pagar, la mare de la Irene va demanar un préstec d’uns 100.000 euros a l’empresa Proyectos de Desarrollos Activos que va resultar ser una estafa. Com a conseqüència d’aquest fet, fa més de set anys que la família està en un procés judicial en el qual hi ha més de 30 famílies afectades.