Barcelona estrenarà, a final de maig, unes rutes per Ciutat Vella. Es tracta d’uns passejos d’aproximadament dues hores que volen mostrar, diuen, “una Barcelona més real”. Impulsades per l’entitat sense ànim de lucre Nexes Interculturals, volen visibilitzar la realitat de les persones migrants que viuen i treballen a la ciutat.

Les rutes s’adrecen a turistes però també a escoles, instituts o qualsevol barceloní que tingui curiositat per conèixer o desmitificar els estigmes del Raval. És a dir, es visitaran indrets com la tenda del “top manta” o La Troballa, una botiga vinculada a Arrels Fundació. L’objectiu és conèixer diferents col·lectius i descobrir com s’uneixen i potencien la diversitat que ofereixen al barri, lluny de la imatge habitual de drogues i prostitució. Per tant, la iniciativa posa els migrants al centre perquè siguin ells mateixos qui combatin els estigmes amb què conviuen.

Guies migrants per explicar la seva realitat

La Mali i l’Emiliano són dos dels guies d’aquestes rutes. La Mali és mexicana. Fa 18 anys que viu a Barcelona i s’ha incorporat al projecte per transmetre un missatge positiu de diversitat i mostrar la seva Barcelona. En referència a la seva experiència, explica que l’ha sorprès molt anar descobrint que hi ha molta migració a la ciutat, que no viu una vida fàcil i que no es relaciona entre si. També destaca la poca generositat de les persones “a vegades”, quan no recorden que Espanya també va ser immigrant i no només terra d’acollida.

L’Emiliano és argentí i té una llicenciatura en psicologia. En aquests moments treballa com a auxiliar en una residència i s’ha trobat amb moltes traves burocràtiques per exercir com a psicòleg aquí. Per a ell, aquest projecte li permetrà compartir la seva experiència i fer sinergies amb gent que es troba en la seva mateixa situació.

Sis parades comunes i altres d’alternatives

En total, seran passejos de dues hores en què hi haurà sis parades que seran comunes a totes les rutes i que representen els diferents col·lectius del centre de Barcelona. Cada guia, però, pot complementar la visita afegint-hi aquells punts que considerin imprescindibles per entendre’n la història o la cultura.

Sasha Asensio: “Retrato persones que reivindiquen ser vistes”