Museu treball Fabra i Coats

La nau F de la Fabra i Coats, de Sant Andreu, es reformarà per acollir el nou espai del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) dedicat al treball i la ciutat. L’Ajuntament ja ha aprovat el projecte perquè aquesta nau aculli l’arxiu d’Amics de la Fabra i Coats i espais expositius amb objectes de diversos sectors del món laboral. Es tracta d’un projecte que va amb anys de retard, ja que s’havia d’inaugurar el 2019.

Secció de reserva visitable i exposicions temporals

L’espai museístic vol recollir la complexitat i la transformació de les formes de treballar en el transcurs dels segles i oferir una mirada específica a la tradició industrial de Sant Andreu i a la Fabra i Coats com a establiment fabril emblemàtic.

El projecte també incorporarà en el relat històric un altre espai del recinte Fabra i Coats, la sala de calderes. Es tracta d’un conjunt patrimonial de primer ordre, únic a Catalunya i rellevant a Europa perquè conserva el sistema energètic complet i sense alterar de la fàbrica.

L’obra principal, enllestida el febrer del 2023

L’obra principal, promoguda pel MUHBA i executada per BIMSA, estarà enllestida el febrer del 2023 amb un pressupost d’1.640.000 euros per a aquesta primera fase. El disseny i concepció del MUHBA Fabra i Coats han estat fruit d’un procés en el qual han participat entitats memorialistes, com l’Associació d’Amics de la Fabra i Coats, la Fundació Maquinista-Macosa, expersonal de La Pegaso, el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor.

Museu treball Fabra i Coats

Els espais més importants: els expositius

En concret, els espais del museu es distribuiran en tres àmbits: l’acollida, la reserva de fons i els espais expositius. La reserva del fons estarà formada per dues àrees: d’una banda, l’arxiu de documents en format paper i, de l’altra, la reserva d’objectes visitable. Pel que fa als espais expositius, constituiran la part més important del centre. L’espai d’exposició permanent inclourà 11 mòduls que correspondran a les diferents parts temàtiques d’interpretació del treball, articulats per un espai central. També s’establirà que la sala de reserva d’objectes pugui arribar a ser una sala d’exposicions addicional.