Les dades facilitades per l'Ajuntament mostren un canvi de tendència pel que fa a l'arribada de ciutadans d'origen estranger. Des de 2007, amb la crisi, per primera vegada el nombre de residents estrangers ha disminuït. El gener de 2010 hi havia a la ciutat 284.632 immigrants, 10.000 menys que l'any anterior. Aquesta tendència es va mantenir l'any passat amb el retorn de més de 6.000 persones. El gener d'aquest any hi ha hagut un increment lleuger de 3.858 residents estrangers. És un fet que ens trobem davant d'un canvi de cicle, per això el tercer pla d'immigració municipal vol posar l'accent durant els propers tres anys en la integració i no tant en l'acollida, com s'havia fet fins ara. Els tres eixos principis d'actuació seran les polítiques d'equitat per actuar contra les discriminacions socials, el reconeixement de la diversitat i les polítiques d'interacció per crear un espai comú per a tota la ciutadania. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Una ciutat amb una llengua, amb una cultura, amb una història pròpia i això ho posem a l'abast de les persones nouvingudes perquè les coneguin i es puguin integrar millor a la nostra ciutat." JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "Barcelona continuï tenint una comunitat de barcelonins i no simplement un conjunt de persones que hi viuen." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Aquest és un acord que construeix sobre una trajectòria, que la renova, l'enforteix, la projecta amb més força cap al futur." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Per tant, han de ser persones que, com nosaltres, construeixin la societat, per això posem tant l'accent en la corresponsabilitat." Per primera vegada el Partit Popular ha rebutjat sumar-se al pacte sobre les polítiques d'immigració de Barcelona. Considera que hi falta concreció i també discrepa en alguns aspectes. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Sorprèn que quan hi ha una polèmica al voltant dels assentaments irregulars a Sant Martí els grups municipals discrepin, i després quan s'aprova el Pla d'immigració tot siguin coincidències. Potser avui han estat políticament correctes però no han estat ciutadanament responsables. El que hem de fer és defensar quines són les nostres tesis al voltant de la immigració, com garantim que la immigració sigui legal." De fet, una de les mesures per promoure l'equitat del pla que ha rebutjat el Partit Popular és explorar alternatives a la venda ambulant i a la recollida de ferralla i reconduir la irregularitat en la mesura que sigui possible a través de l'assessorament jurídic.
El nou pla no només vol centrar-se en l’acollida sinó també en l’encaix i la integració de les persones que arriben per quedar-se a viure a Barcelona. Fins ara tots els esforços estaven centrats en l’acollida, però la disminució de l’arribada d’estrangers ha fet canviar l’enfocament del consistori en la redacció del pla de treball per als propers anys.
En aquest sentit, es volen reforçar les polítiques d’equitat i actuar contra les discriminacions socials i les barreres que impedeixen la igualtat entre les persones. Alguns exemples en són la sensibilització del professorat per fomentar la continuïtat dels nois i les noies que abandonen prematurament els estudis o l’agilització dels tràmits d’homologació dels títols. Un element d’actuació important serà el Pla d’acció contra l’infrahabitatge i el Pla d’acció contra els assentaments irregulars.
Entre altres mesures, es vol reforçar l’aprenentatge del català entre els immigrants i modificar també els criteris del padró.
Tots els grups han donat suport al pla excepte el Partit Popular, que n’ha criticat la manca de concreció. Alberto Fernández ha afegit que no entén les discrepàncies dels grups a l’hora d’afrontar casos recents com el desallotjament de la nau ocupada al carrer de Puigcerdà i que, en canvi, avui tots hagin arribat al consens en la signatura del pla. El líder popular diu que l’objectiu de la seva formació és aconseguir “que la immigració sigui legal, compleixi la llei com qualsevol de nosaltres i com exigim a l’hora que acollim”.