Els veïns de Diagonal Mar n’estan farts. Fa temps que denuncien una plaga de rates al barri i lamenten que ningú hi ha posat remei perquè s’acabi la situació. Les rates són visibles, asseguren, totes les nits. “M’angoixa molt sortir a les fosques i saber que me les trobaré. Fa por”, explica a betevé la Lídia Martínez, una de les veïnes que passeja el gos cada vespre.

Detalla que són un grup de persones del barri que surten cada nit, a partir de les 21.30 h, a passejar els gossos i que viuen dia a dia aquesta situació. Martínez diu que el problema ve de lluny i que la presència de rosegadors es remunta a abans de la pandèmia, però no amb tanta freqüència ni tantes com ara. “Mai havíem vist cinc rates juntes en aquesta barri”, puntualitza.

Diversos espais afectats

Els punts calents d’aquesta problemàtica es troben en dues illes del barri compreses entre els carrers de Pujades, Fluvià, Llull i Selva de Mar. Just en aquesta zona hi ha l’Oficina de l’Habitatge i de Rehabilitació Municipal, que els veïns asseguren que n’està al corrent. Explica Martínez, a més, que hi ha una àrea de petanca de l’Associació de Veïns de Diagonal Mar —a la confluència de Selva de Mar amb la Diagonal— que està plena de rates cada nit.

Però no és l’únic espai on se’n poden veure. Afirma que els rosegadors també són visibles en un aparcament soterrani del carrer de Llull entre Provençals i Fluvià, on els veïns han decidit posar trampes per atrapar-los.

Un solar convertit en aparcament, sota sospita

La Isabel López, una altra veïna del barri que surt cada vespre amb el gos, corrobora els fets. “Camines i se’t creuen”. L’Anna Maria, també veïna, creu que l’origen de la plaga es troba en un solar on aparquen cotxes i hi dormen persones, situat en un triangle entre la Diagonal, Llull i Selva de Mar. Explica que aquesta àrea acumula molta brutícia.

Els veïns recorden que aquesta és una àrea on hi ha rates des de fa anys. Es fan ressò de la plaga que va afectar l’Escola Fluvià el 2015, que va obligar a tancar el centre per erradicar-les i desinfectar l’espai.

Salut Pública n’està al cas i ja ha actuat en diversos espais

El Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes (SVIPLA) de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) afirma que ha actuat al Front Marítim del Poblenou (al carrer de Provençals) amb punts de control amb tractament i revisions periòdiques al clavegueram des de l’octubre del 2023. Segons l’ASPB, aquests treballs es van iniciar atenent queixes veïnals, que apuntaven a un solar situat a la zona com a possible origen de la problemàtica. Explica l’ASPB que, com que el solar és privat, es va iniciar un pla d’actuació a l’espai públic. A banda, el districte de Sant Martí ha sol·licitat a la propietat que “pregui les mesures oportunes dins del solar”. Pel que fa a la xarxa de clavegueram, se’n continua fent seguiment.

A mitjans de desembre del 2023, l’ASPB va rebre una altra queixa relacionada amb un altre solar de la zona —carrer de la Selva de Mar— que “tampoc és de gestió municipal”. Això va motivar que s’ampliés la zona d’actuació a l’espai públic i les actuacions necessàries per part del districte en relació amb el solar.