La idea la plantejaran en una reunió que, segons el portaveu de Principal Project, Xavier de Balaguer, mantindran properament amb el districte de Ciutat Vella. “Som conscients -assegura de Balaguer- de la necessitat d’equipaments que hi ha al Raval”, motiu pel qual llancen aquesta possibilitat, encara no concretada. El que sí que confirmen els promotors és que el frontó, conegut com el Palacio Jai alai, tornarà a fer goig l’any que ve, quan previsiblement s’enllesteixin les obres -que no han començat- per rehabilitar-lo. En un principi, es vol utilitzar l’espai per a actes culturals i publicitaris, i fins i tot esportius.

La reforma arrencarà quan finalitzin els treballs per recuperar el Teatre Principal -el més antic de Barcelona- i l’entrada, així com de rehabilitació de la façana, que lluirà tal com ho feia el 1700, ja aquest mateix estiu. Posteriorment, dos altres espais integrats dins el conjunt del Principal, la Cúpula Venus i el Club de Billar Monforte, seran transformats en un hotel boutique.

El Jai alai, que agafa el nom d’una variant de la pilota basca, va atreure alguns dels millors pilotaris d’Euskadi, molts dels quals van seguir després la trajectòria professional a Florida, als Estats Units, on aquesta modalitat esportiva era i és encara molt popular. L’abandó posterior no ha afectat el recinte, que no està excessivament malmès i es podrà conservar gairebé totalment. N’hi ha una excepció: les cadires, que sí que presenten un mal estat i que seran reemplaçades per unes d’idèntiques. El marcador, en canvi, s’arreglarà, i es repintaran també les parets del frontó. L’espai, immens, tenia originàriament entrada tant per la Rambla com pel carrer de Lancaster. Un equip de BTV hi ha aconseguit accedir per a la secció ‘Barcelona Singular’, del programa “Conexió Barcelona” dedicada a la Rambla dels Caputxins i la plaça del Teatre.