La dona està ingressada a la Unitat de Psiquiatria de la Vall d'Hebron. Aquest matí els metges l'han sotmès a un primer reconeixement mèdic i no declararà fins que li donin l'alta. Qui sí que ha parlat ja amb els Mossos d'Esquadra és el marit, que aquest migdia ha anat a testificar davant la policia. De moment, no ha trascendit res sobre el que els ha explicat. Tampoc s'han fet públics els resultats de l'autòpsia dels nens. El document ja està en mans del jutge que investiga el cas. Durant tot el dia molts veïns s'han acostat fins aquí, fins al lloc dels fets, per deixar flors i espelmes en senyal de condol. També hi han escrit una nota els companys de classe de les dues víctimes, que estudiaven en una escola del barri. Aquesta mateixa tarda hi ha hagut una reunió amb els pares i els companys de classe de les víctimes, on se'ls ha ofert suport psicològic per pair els fets. Molts encara no s'acaben de creure la notícia. La parella estava separada des de feia un any. Segons els serveis socials, va ser llavors quan la dona va presentar la primera denúncia per maltractaments, que es va arxivar per falta de proves. Poc després va posar una segona denúncia que encara està pendent de judici. L'Ajuntament li va oferir un allotjament temporal perquè pogués marxar de casa, però poc després el va deixar. Tot i això, continuava rebent ajudes econòmiques per pagar, entre d'altres, les beques menjador dels fills i els subministraments del pis. Suposadament, ahir, la dona va trucar al seu exmarit per dir-li que anava a matar els nens. Quan l'home va arribar a casa, ja era massa tard i es va trobar els dos cadàvers a la banyera. A més de les denúncies per maltractaments, la parella també arrossegava problemes econòmics. A finals de mes, els havien de desallotjar perquè havien deixat de pagar el lloguer. Els serveis socials estaven buscant un pis alternatiu perquè poguessin anar a viure-hi ella i els seus dos fills.

Els veïns han volgut mostrat el condol per la mort dels dos nens col·locant desenes d’espelmes i flors a l’entrada de l’habitatge on va tenir lloc el doble crim. Ha estat només un exemple de la profunda consternació que una notícia d’aquestes característiques ha causat al barri del Carmel. Segons els veïns, la parella discutia habitualment. Fa un any es van separar i va ser llavors quan la dona va presentar la primera denúncia per maltractaments. Tots dos també arrossegaven problemes econòmics. En els propers dies els havien de desallotjar del pis, perquè havien deixat de pagar el lloguer. Els serveis socials li van donar un allotjament temporal perquè pogués marxar de casa, però poc després ho va deixar. Tot i això, va continuar rebent ajudes econòmiques per poder pagar els subministraments d’aigua i llum. Els nens també tenien una beca menjador.

L’Ajuntament ha explicat que els serveis socials municipals havien atès des de l’any 2010 aquesta unitat familiar i que, després que la dona denunciés maltractaments, l’Equip d’Atenció a la Dona va començar a atendre-la i els va facilitar una acollida provisional al centre municipal d’urgències per a casos de violència masclista, que van abandonar voluntàriament després de passar-hi un dia. Des d’aleshores, i “per seguretat”, els serveis socials havien insistit a la dona en oferir-li tornar al centre d’acollida mentre li trobaven un habitatge alternatiu estable. En aquell moment la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) no va fer-se càrrec dels nens perquè els treballadors socials no van detectar que estiguessin en risc.

Durant el matí d’aquest dimarts, la dona ha estat ingressada en un centre mèdic, on li han fet un reconeixement. La presumpta autora d’infanticidi no declararà fins que no rebi l’alta. I tot plegat, mentre s’espera el resultat de l’autòpsia dels forenses, que ha de determinar la causa de la mort dels dos nens. El crim va passar cap a dos quarts de vuit del vespre. Suposadament, la dona va trucar l’exmarit per avisar-lo que anava a matar els fills, de nou i 11 anys. Quan l’home va arribar al pis, ja era massa tard i es va trobar els dos cadàvers a la banyera. La policia no descarta, però, que ho fes un altre lloc i després els traslladés.