Des de dilluns, una cinquantena de magistrats participen a Barcelona en les XXII Jornades de Jutges Degans de l’Estat. Entre els temes que s’hi han tractat, no hi ha faltat un de molta actualitat: la llei hipotecària. D’actualitat, perquè l’onada de desnonaments no s’atura; i perquè en dies recents, els jutges espanyols han decidit prendre la paraula i manifestar-se sobre una realitat que els obliga a pronunciar-se cada dia als tribunals.

Primer van ser un grup de magistrats els qui van fer arribar al Consell General del Poder Judicial un informe crític que denunciava els abusos del sistema legal de desnonaments. Després, va ser el mateix CGPJ, per boca del seu vicepresident, Fernando de Rosa, qui va defensar una reforma de la llei hipotecària perquè produeix “disfuncions” pel gran nombre de desnonaments que s’han ordenat i la problemàtica social que produeix aquesta mesura.

Avui, ha estat el jutge degà de Bilbao, Alfonso González, qui ha dit textualment: “No volem ser mers cobradors del frac. Volem poder aplicar un dret diferent.” González ha assegurat també que, amb declaracions com aquesta, i informes com els que l’han precedit, volen denunciar davant la sociedat “el grau de sensibilitat que tenim i a qui li correspongui, que adopti les mesures que estiguin a la seva mà”.