El Lahbib i la Zeynabu són sahrauís en la diàspora. Ella és de pare sahrauí i va néixer a Catalunya. Ell va venir quan tenia 12 anys i va deixar la seva família al camp de refugiats on havia viscut fins llavors. Ara, des de Barcelona, denuncien que el poble sahrauí pateix violència i es posen d’exemple a ells mateixos: “No puc tornar on van néixer el meu pare i les meves àvies”, explica la Zeynabu. “La nostra lluita és tornar sent lliures”, és a dir, puntualitza, fer-ho com a sahrauí en un territori que actualment controla el Marroc.

Com a poble estem perdent l’esperança de trobar una solució”
Lahbib, activista sahrauí en la diàspora

Els dos joves activistes defensen que, més enllà de la cooperació tradicional, entesa més aviat com a ajuda humanitària, el que cal és “senyalar els culpables que el conflicte es perpetuï i que com a poble estiguem perdent l’esperança de trobar una solució”, explica el Lahbib. I en aquest sentit assenyalen estats però també empreses, que treuen beneficis econòmics explotant els recursos naturals dels territoris que reivindiquen.

També el Rabee Abu Naheel, palestí de Gaza que viu a Barcelona, denuncia l’opressió i la inseguretat a Palestina. Després de l’atac israelià sobre la franja de Gaza el 2014 —”l’última guerra que vaig viure”, puntualitza— va decidir marxar però no ho va aconseguir fins al 2018. Ara, com a refugiat, explica que fa tot el que pot per explicar la situació que es viu a casa seva mentre intenta que la seva família, encara a Gaza, també en pugui sortir.

Tots tres han participat aquest dimarts en una trobada amb activistes de la Mediterrània organitzada pel Consell de la Joventut de Barcelona i altres entitats juvenils de la ciutat. L’objectiu dels ponents —de Palestina, el Kurdistan i el Sàhara Occidental— ha estat donar a conèixer les seves causes, les seves estratègies i aprendre mútuament. “És important tenir espais on ens puguem trobar els pobles del sud i aprendre mútuament sense que tot hagi de passar pel nord”, valora la Zeynabu. En la trobada, però, també hi han participat joves activistes barcelonins amb qui, asseguren, comparteixen l’objectiu comú de la justícia global.

Mapa de lluites juvenils del Mediterrani

I, de fet, en la mateixa trobada de Barcelona, que ha tingut lloc a la seu del Servei Civil Internacional (SCI), s’ha presentat per primera vegada un mapa interactiu del Mediterrani on es veuen representades una gran quantitat d’entitats i moviments que treballen en la defensa dels drets humans i dels drets dels pobles a la regió. L’objectiu d’aquest projecte és visibilitzar casos de vulneració de drets humans a joves en l’àrea Mediterrània i mostrar diverses experiències de resistència i lluites populars. Aquest mapa ha estat elaborat gràcies a l’impuls d’un grup de voluntaris barcelonins vinculats a l’SCI. El mapa es pot consultar al web youthact.cat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a