Aquestes dues embarcacions s'encarreguen, cada matí durant la temporada d'estiu, de netejar la superfície de l'aigua del mar. Surten del port a les 7 h i tornen a les 15 h de la tarda, carregats amb tota la brossa que han recollit durant el dia. La neteja es fa amb dues xarxes laterals que s'introdueixen a l'aigua i que, amb l'arrossegament, fan que els residus hi quedin atrapats. JOSEP GARRIGA, responsable d'Inspecció i Neteja del Clavegueram "A la tipologia de residus que habitualment es recullen predomina sobretot el plàstic. Es recullen també fustes, tipus naturals, de riera, de vegetació de rieres, o manipulades, com caixes de fustes o restes de mobles, però sobretot plàstics." La majoria de residus provenen d'alta mar, d'escombraries que s'han llençat des dels vaixells. Al matí, quan encara no hi ha gent a la sorra, s'aprofita per netejar la part més propera a la platja i després les embarcacions de neteja es van allunyant mar endins. SONIA FERNÁNDEZ "Passa un vaixell de càrrega que va agafant tota la porqueria; però sí, sí, està molt neta." Com en el seu cas, la percepció dels banyistes és que, habitualment, l'aigua de les platges de Barcelona està força neta. LLUÏSA ARLÀ "Està fabulosa, neta, quieta com una piscina. Una meravella, et pots banyar, veus els peixets com van, vull dir una cosa que no cal anar gaire lluny per tenir el que tenim aquí." GENOVEVA CASCÓN "Ja sabem que no és l'aigua de Tossa, ja sabem que això no és la Costa Brava però tampoc no està tan malament." Prova d'això és que a totes les platges de la ciutat hi oneja la bandera blava, que acredita la netedat de l'aigua i de la sorra.

Per primer cop, totes les platges de Barcelona han obtingut aquest estiu la bandera blava per la seva qualitat ambiental, una certificació que acredita, entre d’altres, la netedat de l’aigua i de la sorra.

Per minimitzar la presència de residus flotants a l’aigua de les platges de la ciutat, cada dia fins a finals de setembre, dues embarcacions recullen deixalles entre les 7 del matí i les 3 de la tarda. La neteja es fa amb dues xarxes laterals que s’introdueixen a l’aigua i que, amb l’arrossegament, fan que els residus hi quedin atrapats.

Fins a finals de juliol, s’havien recollit 39,7 metres cúbics de residus flotants, una xifra que dobla els 18 metres cúbics recollits l’any passat. Aquest increment s’explica pels efectes dels temporals de la primavera, però també perquè s’ha canviat l’horari de neteja de les embarcacions: l’estiu passat una sortia al matí i una altra a la tarda. Aquest any, en canvi, totes dues netegen el litoral al matí. Així s’evita sortir a la tarda, que és quan el mar acostuma a estar més agitat i, per això, pot fer suspendre les tasques de neteja.