Només cal fer una ullada a l'aigua per veure desenes d'eriçons. Una imatge treta dels espigons de Barcelona i que demostra la netedat del mar. La raó cal buscar-la aquí, al cel. Aquest mes de juliol ha estat especialment sec. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde de l'Ajuntament "La quantitat de pluja que ha caigut últimament és escassa i això que malauradament és dolent, ha evitat que hi hagin aluvions." Bona part de la brossa que es recull aquí no ve de la ciutat, sino de mar endins. Els correns marins arrosseguen tones d'escombreries a centenars de quilòmetres. I un exemple és el que va passar aquesta primavera, quan els temporals van portar canyes i restes d'arbres cap a la costa de Barcelona. Llavors es van recollir prop de 18 metres cúbics de porqueria. Una xifra que contrasta amb la d'aquest juliol, en què només se n'han trobat una mica més de cinc. Els encarregats de recollir-la són aquests vaixells, els pelícans. Igual que l'ocell, obre la boca per recollir tota allò que sura a la superficie. Són, sobretot, restes vegetals i plàstics. Pentinen dos cops al dia tot el litoral. La brossa es trasllada després cap aquí, al moll del Port Olímpic, on es descarrega i es tracta com la resta d'escombraries que es generen a la ciutat. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde de l'Ajuntament "La idea és que la pròpia contracta de neteja també es faci càrrec de la neteja de les platges." El dispositiu estarà en marxa des de l'1 de juny fins al 25 de setembre. Uns mesos en què s'intensifica la neteja a l'aigua i també a la sorra. Tot i això, encara hi ha qui pensa que la platja és un gran cendrer o una paperera on llençar tot el sobra.

La pluja, el vent, els corrents i les marees són factors que poden empitjorar la qualitat de l’aigua del litoral a més de la brossa que es tirar al mar, les fuites de fuel de les embarcacions o les desembocadures de les rieres. Les condicions meteorològiques d’aquest estiu han afavorit la qualitat de l’aigua.

Durant aquest mes de juliol s’han recollit 5,64 metres cúbics de residus, la xifra més baixa dels últims quatre anys. En canvi, des de Setmana Santa fins al 31 de maig, es van retirar de l’aigua 17,99 metres cúbics de brossa, una quantitat molt superior a la de l’any anterior, 3,81 metres cúbics. En total, des de Setmana Santa fins al 31 de juliol s’han recollit 32,46 metres cúbics de residus.

Tres embarcacions s’ocupen de netejar el litoral barceloní. Els dos Marnett solid 650 i el Pelicà recorren la costa de la ciutat durant la Setmana Santa, els caps de setmana de maig i tots els dies des de l’1 de juny fins al 25 de setembre.