Comença el primer examen: castellà. Uns més nerviosos que d'altres, perquè la pressió que tenen no és la mateixa. L'Eva vol estudiar medicina i necessita una nota molt alta per poder entrar a la facultat que vol. No sembla que ho tingui massa difícil. Té un 9,8 de batxillerat. EVA AMOR "Al començar l'examen la veritat és que se m'han passat tots els nervis i l'he pogut fer bé, i bueno, amb ganes de fer els altres i acabar." El Javier vol fer enginyeria mecànica i ha estat bastant més tranquil, perquè amb un aprovat ja hi entra. JAVIER CRUZ "He arribat a l'examen i tampoc ho he vist molt complicat, l'he fet... jo crec que bé." Els alumnes han hagut d'escollir entre un fragment de 'Los Jefes', de Mario Vargas Llosa, i un altre de 'Nada', de Carmen Laforet. MANEL FONT, professor de batxillerat "Han sortit contents en general, la majoria ha fet la mateixa opció, la que és la opció B, però vaja, en principi estan contents." Una percepció que ens han confirmat els alumnes que, amb més o menys dubtes, creuen que se n'han acabat sortint força bé. IÑAKI FERNÁNDEZ "Hi havia preguntes que m'he quedat una mica en blanc, però les he anat desenvolupant i bueno, al final... o sigui, és un examen de castellà, tampoc me l'he preparat molt perquè volia estudiar altres coses com per exemple Història, que s'ha d'estudiar molt més, i en realitat és més de sentit comú." Per al segon examen, el de català, l'ambient ja ha estat més distès. Aquest matí els alumnes s'han examinat de dues de les cinc matèries obligatòries: castellà i català. Demà ho faran d'història i llengua estrangera. La cinquena assignatura obligatòria és de la modalitat que hagi estudiat cada alumne al batxillerat. La majoria dels alumnes, però s'examinen voluntàriament d'altres matèries específiques per així poder pujar la nota global i tenir més possibilitats de triar la carrera que volen. Ara que amb els primers exàmens ja han trencat el gel i les pors, s'hauran d'esperar fins al 28 juny, amb més o menys nervis, per saber com els ha anat.

L’obra amb què es va donar a conèixer una jove escriptora catalana, i que va marcar una fita en les lletres espanyoles, ha estat la protagonista de l’examen amb què s’ha donat el tret de sortida a les proves d’accés a la universitat d’enguany. Carmen Laforet va rebre el primer Premi Nadal amb ‘Nada’ , una novel·la inspirada en les vivències de l’escriptora, que va residir al carrer d’Aribau amb Consell de Cent, i des d’on va retratar el sentiment de frustració d’una generació desencantada amb la realitat de la postguerra.

L’altra temàtica amb la qual s’han hagut d’enfrontar els alumnes ha girat al voltant de conceptes com la “diglòssia” -així es denomina la situació en què una llengua predomina sobre una altra en l’àmbit social- o “l’el·lipsi gramatical”. En l’apartat d’expressió escrita, han hagut de fer-se passar per treballadors que sol·liciten per carta al director de l’empresa un canvi d’horari i, en gramàtica, han hagut de definir la funció de cada element d’una oració sense representar-hi l’arbre amb què sol visualitzar-se l’anàlisi morfosintàctica.

Tot i que s’ha mostrat sorpresos amb determinades parts de les proves, els alumnes, globalment, les han trobat fàcils, sobretot la de català.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a