Els Mossos d’Esquadra van intervenir, aquest diumenge al vespre, un dron que sobrevolava la zona de l’Arc de Triomf de Barcelona, per sobre de les persones que celebraven la victòria de l’Argentina al Mundial. La policia també va denunciar el pilot de l’aeronau, un particular sense llicència, per infringir la normativa de seguretat que prohibeix fer volar drons sobre espais aeris controlats, i sobre concentracions de persones, entre altres restriccions.

Tipus de drons i qui els pot fer volar

L’edat mínima per fer volar un dron és 16 anys. Si l’aparell té un pes inferior a 250 grams i no disposa de sensor per captar dades personals, es considera de joguina.

Si l’aparell és inferior a 250 grams, però disposa de sensor de captar dades personals o supera els 250 grams, cal que el pilot estigui registrat i tenir formació com a operador d’aquestes aeronaus, a més de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil.

Segons expliquen els Mossos d’Esquadra, sempre que es faci un ús professional d’un dron a Catalunya és obligatori disposar d’una llicència que ha d’autoritzar la Generalitat. Les sancions per l’incompliment del que estableix el Reial decret 1036/2017, que regula l’ús dels drons, van des de 60 euros en els casos més lleus fins a 225.000 en els més greus.

Zones prohibides al vol

No es pot fer volar un dron sobre zones reservades, prohibides o restringides a la navegació aèria, ni sobre les instal·lacions de seguretat de l’estat, defensa nacional i les corresponents zones de seguretat. Està prohibit operar a prop de centrals nuclears i s’ha de mantenir una distància de seguretat de 8 km amb els aeròdroms.