Els Mossos d’Esquadra han detingut a València un home de 44 anys, a qui acusen d’haver enviat 4.742 cartes amb segells falsificats des de 379 bústies de la demarcació de Barcelona. L’objectiu era captar víctimes a tot Europa, mitjançant el mètode de la carta nigeriana. Pretenia, mitjançant una història rocambolesca, que les potencials víctimes li fessin una transferència de diners.

Hereus d’una fortuna d’11,8 milions de dòlars

A la missiva, el detingut es feia passar per treballador d’un despatx d’advocats que buscava familiars d’un empresari mort en accident de trànsit. Els explicava que l’empresari havia deixat en herència una fortuna important, d’11,8 milions de dòlars, i que li havia estat impossible localitzar cap dels hereus. A la carta deia que “la meva proposta és que vostè, com a estranger, sigui el parent més proper del meu difunt client enginyer, ja que té els mateixos cognoms”. Després, els emplaçava que li fessin una transferència per iniciar els tràmits burocràtics “sense comprometre una tercera persona”.

Els Mossos d’Esquadra han fet difusió de l’estafa a través de l’Europol per localitzar possibles víctimes. Va enviar cartes a Suïssa, Suècia, Noruega, Àustria, Bèlgica, Holanda i Alemanya.

Detenció a València

La investigació es va iniciar el 2022, després que Correus detectés diverses cartes amb segells falsificats. Els sobres s’havien enviat des de Barcelona i altres poblacions. Per exemple, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Terrassa, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, el Prat i Cornellà.

Agents de la Unitat Central de Falsificació de Moneda van identificar l’emissor de les cartes i, finalment, el van detenir a València, on residia actualment. A l’escorcoll del domicili la policia va trobar més segells falsificats i sobres. El jutge en va decretar llibertat amb càrrecs. Se li atribueix un delicte d’estafa i un altre de falsificació de delictes timbrats.